Kako salatu konzumiraju širom planete?

Piše: Redakcija

Iako salata predstavlja prilog uz glavno jelo, u mnogim zemljama ona se konzumira na različite načine, odnosno, u različitim periodima tokom obroka. U SAD salatom se počinje obrok, dok se u drugim kulturama u salati uživa nakon glavnog obroka, a nutricionisti smatraju da je to jako važno, te da salata ima veliki uticaj na pravilno varenje.

U SAD obrok obično počinju salatom ili supom, zatim predjelom, glavnim jelom, nakon čega obično uslijedi desert. Stručnjaci smatraju da je uloga salate veoma bitna te da ona može da spriječi kasnije prejedanje.

U Francuskoj je rašireno vjerovanje da zelena salata konzumirana nakon glavnog jela pomaže pri varenju. Pošto su salate bogate vlaknima, one će pomoći u varenju hrane koju ste već pojeli. Pored toga, salate će očistiti nepca i pripremiti probavni sistem za desert.

Kada je riječ o talijanskoj kuhinji, njihove salate najčešće su prelivene maslinovim uljem i sirćetom. Vjeruje se da posluživanje salate nakon glavnog jela pomaže pri varenju i priprema nepca za vino. To je zato što maslinovo ulje pomaže da se uravnoteži probava, a kiselost sirćeta može da osvježi nepca i poveća ukus deserta i vina.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti