Zdravstvene prednosti đumbira

Piše: Redakcija

U sezoni prehlade i gripe đumbir postaje jedna od namirnica koje se svakodnevno koriste. On spada u najzdravije i najukusnije začine na svijetu. Razlog je gingerol, glavni sastojak u đumbiru koji ima snažne protuupalne in antioksidativne učinke. Sadrži i hranjive tvari koje pogoduju zdravlju mozga i cijelog organizma, a u nastavku možete pročitati koje još zdravstvene prednosti posjeduje đumbir.

Smanjuje razinu kolesterola

Visoke razine lošeg  holesterola povezane su s većim rizikom od nastanka srčanih bolesti. Provedeno je istraživanje u kojem je sudjelovalo 85 pojedinaca s visokim holesterolom koji su u toku 45 dana uzimali po 3 grama đumbira u prahu. Nakon mjesec i po došlo je do smanjenja LDL holesterola.

 

Štiti od Alzheimerove bolesti

Oksidativni stres i hronična upala mogu ubrzati proces starenja, a vjeruje se da su oni ključni pokretači Alzheimerove bolesti. Neki rezultati istraživanja pokazuju da đumbir poboljšava funkcije mozga kao što su radna memorija i pravovremene reakcije, te smanjuje upalne reakcije u mozgu, a ove zdravstvene koristi đumbira se najbolje vide kod žena.

 

Ublažava simptome osteoartritisa

Osteoartritis je čest zdravstveni problem koji uglavnom zahvata stariju populaciju. Radi se o degeneraciji zglobova, što dovodi do bolova i ukočenosti. Đumbir može ublažiti bol, a u kombinaciji s cimetom i sezamovim uljem smanjuje ukočenost, ako se koristi lokalno.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti