Ginseng: Daj mi moć

Piše: Redakcija

Danas je stres svakodnevni čovjekov pratilac, a najčešće se javlja kao reakcija na određena iskustva, koja mogu biti dobra ili loša. Kada smo pod stresom, naše tijelo reagira na takav način da oslobađa određene hormone, koji nam daju više energije i snage. Ponekada je to dobra stvar, najčešće onda kada se nalazimo u fizičkoj opasnosti, ali dugotrajna izloženost stresu posebno je štetna.

Za organizam koji je van ravnoteže, smatra se da je u stanju negativne homeostaze, u kojem mehanizmi za obnavljanje i eliminaciju degenerisanih ćelija i ćelijskog otpada ne rade kako treba. Ukoliko se ovakvo stanje ne riješi, ono u krajnjem ishodu uzrokuje nesanicu, umor, potištenost, strepnju i druge nepoželjne zdravstvene tegobe.

Na svu sreću postoje medicinske biljke, poznate kao adaptogeni, koje pomažu organizmu da održi homeostazu, stanje ravnoteže neophodno za život. Korištenje ovih biljaka u medicinske svrhe nije novo otkriće 21. stoljeća, jer se u kineskoj medicini koristi već stotinama godina.

Adaptogene biljke pomažu organizmu da se prilagodi, nadoknadi nedostatke i poboljša zdravstveno stanje. Ove biljke uspostavljaju prirodni balans u našem organizmu. Glavno djejstvo adaptogena na organizam jeste njihov utjecaj na centralni nervni sistem, na hipofizu, koja upravlja svim životnim funkcijama, šaljući poruke našim organima, tkivima i ćelijama. Adaptogeni su jedinjenja koja vrlo efikasno poboljšavaju raspoloženje, povećavaju radnu sposobnost, obezbjeđuju dopunski dotok energije za pokretanje resursa svakog organizma.

Postoji bezbroj razloga za uključivanje adaptogena u svakodnevnu ishranu. Ove biljke štite tijelo od posljedica stresa, podstiču pozitivno raspoloženje, pomažu u jačanju imuniteta, povećavaju fizičku izdržljivost, olakšavaju fokusiranje i podstiču bolju koncentraciju. U slučaju konzumiranja određenih lijekova, može doći do interakcije, zato je važno konsultirati se s ljekarom.

 

 

Pet adaptogenih biljaka

Giseng

Ginseng ili Žen šen je najpoznatiji adaptogen i smatra se fenomenalnim dodatkom ishrani za poboljšanje mentalnih performansi i bolju sposobnost da se nosimo sa stresom. Žen šen djeluje antidepresivno, antioksidativno, snižava krni pritisak i šećer u krvi.

Rhodiola rosea

Rhodiola rosea je snažan adaptogen koji uspješno snižava nivo stresa, utječe na bolji san, pomaže u lječenju depresije. Rhodiola potiskuje proizvodnju kortizola i povećava nivoe proteina otpornih na stres, štiti od zračenja i izloženosti toksičnim hemikalijama, jača srce i jetru, poboljšava pamćenje i produžava dugovječnost.

Maca

Maca je poznati južnoamerički korijen koji ublažava simptome menopauze i hormonskih poremećaja, liječi sterilitet kod muškaraca, jer povećava proizvodnju i pokretljivost spermatozoida. Jača spolnu moć i otklanja hronični umor. Maca se ne smije konzumirati za vrijeme trudnoće i dojenja. Na tržištu se može naći u obliku praha, kapsula ili svježa.

Ashvaganda

Ashvaganda se često naziva indijskim žen šenom, odakle je i porijeklom. Ova biljka se koristi u ajurvedskoj medicini, jer pomaže u smanjenju napetosti i anksioznosti, jača imunitet, usporava starenje, smanjuje zapaljenske procese u tijelu.

Reishi

Zbog svog imunološkog učinka ova gljiva se u medicinske svrhe upotrebljava više od 2.000 godina. Pomaže kod poremećaja spavanja te usporava proces starenja. Također, dobre su i u sprječavanju upala i smanjenju stresa.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti