Ne jedete redovno: Preskakanje obroka ima svoje prednosti ali i nuspojave

Piše: Redakcija

Obično osobe koje žele da se što prije riješe kilograma posežu za tim da se ne hrane redovno, te preskaču obroke. Kako će vaše tijelo reagirati na izostanak hrane zavisi i od godina, zdravstvenog stanja, prehrane i aktivnosti. Povremeni post ima svojih prednosti, ali ima i nuspojave. Razne znanstvene studije pokazale su šta se to događa s našim organizmom kada propustimo obrok.

Rezultat slika za obrok preskakanje

Kilogrami će se topiti ali postoji rizik

Gubitak kilograma moguće je postići preskakanjem obroka, ali i to se treba učiniti na ispravan način. Osobe koje preskaču obroke a kasnije se počaste obilnijim obrokom stvaraju kontra efekat, te ne postižu željene rezultate na vagi. Optimalan način smanjenja težine jeste da imate obilan doručak, prosječan ručak pet do šest sati nakon toga i gotovo ništa kasnije.

Osjećat ćete se manje napuhano

Pozitivan učinak preskakanja obroka jeste da ćete smanjiti osjećaj napuhanosti, a povremeni post omogućuje probavnom sistemu da obradi bolje hranu koju smo unijeli ranije u tijelo.

Rezultat slika za obrok preskakanje

Neuteživa glad i prejedanje

Nedavne studije su pokazale da je povezanost stresa s povećanjem osjećaja gladi sve veća, a to može dovesti do prejedanja ili čak neprestanu potrebu za hranom. Kako je za nekoga preskakanje obroka stresno ne bi trebali pokusavati ovu metodu.

Moguća je pojava umora

Umor osjećamo kada nam padne glukoza u krvi, pa kako za vrijeme posta ne biste osjećali umor, potrebno je preskakati obroke prema određenom rasporedu i konzumirati hranu koja će razinu glukoze održavati što stabilnijom u toku perioda kad ste bez hrane.

Pročitajte još