Prim dr. Taib Delić, spec ginekolog odgovara na pitanje čitateljke

Piše: Redakcija

Otkrivena mi je kandida, kako da je liječim

Imam problema sa gljivičnom infekcijom, jako me svrbi i ima neprijatan miris. Radila sam bris i na nalazu brisa pokazalo mi je prisustvo bakterije Candida spp. Zanima me treba li ishranu promjeniti ili nešto trošiti pošto mi je doktor rekao da je to obična bakterija i ništa mi nije dao da uzimam kao terapiju.

Dženana, Sarajevo



Kandidijaza je gljivična infekcija koja je uzrokovana gljivicama koje pripadaju rodu Candida. Postoji više od 20 vrsta Candida gljivica od kojih je najčešća Candida albicans. Normalno se nalazi u debelom crijevu, u malim količinama u vagini kod 25posto žena, može se naći i na drugim sluznicama i koži bez uzrokovanja infekcije. Vaginalne infekcije kandidom se ne smatraju seksualno prenosivim bolestima. Seksualni kontakt može proširiti infekciju, ali i žene koje nisu seksualno aktivne je mogu dobiti. Normalna bakterijska vaginalna flora je istovremeno i najbolji faktor spriječavanja širenja kandide, ali u nekim slučajevima bude narušena i pogoduje nastanku gljivičnih infekcija. Najčešći uzroci su: Antibiotici ( oni smanjuju količinu Lactobacillus ( dobrih bakterija) u vagini, trudnoća, nekotrolisani dijabetes, konzumiranje mnogo slatkiša, i mnogi drugi. Simptomi vaginalne infekcije su: svrab, crvenilo, otok,bol,sirasti iscjedak, osip..

Pravovremeno započeto liječenje može umanjiti simptome već za jedan dan a u težim slučajevima može trajati i do nekoliko sedmica te je zato važno da se javite ginekologu kada primjetite prve znakove infekcije. Svaka gljivična infekcija i svaka pacijentica su drugačije tako da će Vaš ginekolog predložiti najbolje liječenje za Vas na osnovu ozbiljnosti i težine Vaših simptoma.

Od prirodnih i alternativnih tretmana su Vam dostupni obični jogurt koji možete piti ili  lokalno, natopljen  tampon  umetnuti u vaginu, čajevi od žalfije, kantariona, kokosovo ulje, ulje češnjaka, rastvor acidi borici, antikandidna dijeta…

Moj savjet ja da prije bilo koje terapije porazgovarate sa ljekarom.

Pročitajte još