Tajne hidrirane kože

Piše: Redakcija

Imate li osjećaj da se neka područja vašeg lica isušuju brže od drugih? Donosimo vam nekoliko tajni hidratacije kože.

Zašto se koža i dalje zateže usprkos redovnoj hidrataciji?

Vaša koža voli vodu. Sadrži 70% vode i čini zaštitnu barijeru tijela. Međutim, čak i ako redovno, svakog jutra, nanosite hidratantnu njegu, ponekad se može pojaviti osjećaj zatezanja na nekim područjima tokom dana. Isušenost kože nije samo gubitak vode već je riječ i o slaboj distribuciji vode u tkivo kože. Nedavna klinička ispitivanja potvrđuju da se neka područja lica, poput obraza, sljepoočnica, čela i vilice isušuju puno brže od ostalih što je i logično jer su više izložena utjecaju okoline.

Šta je neuravnotežena hidratacija?

Neuravnotežena hidratacija kože može da pogađa žene u svakoj životnoj dobi i s bilo kojim tipom kože. Novo istraživanje je otkrilo dvije pojave koje se javljaju kod isušene kože, smanjen broj akvaporina, a ovi proteini prenose vodu od stanice do stanice. Ukoliko broj akvaporina u koži počne opadati (često pod utjecajem starenja i izlaganja UV zrakama) može doći do poremećaja protoka vode i isušivanja kože. Druga pojava je sporija stanična obnova. Ona oštećuje zaštitnu barijeru kože i omogućuje prolazak materije u kožu. Stres, atmosfersko zagađenje i duhan mogu ubrzati ovaj proces.

Šta preduzeti da se podigne nivo hidriranosti kože?

Kada se ujutru tuširate, koristite mlaku vodu, što je ona toplija, to se koža više isušuje. Bavite se energičnim sportom, znojenje otvara pore i potiče tvorbu sebuma i lipida koji hrane i jačaju barijeru kože.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti