Osjećate grčeve u mišićima, patite od nesanice, pod stresom ste: Nedostaje vam magnezija

Piše: Redakcija

Magnezij, ili kako ga neki zovu i kraljevski vitamin potreban je za proizvodnju energije i funkcioniranje gotovo svih metaboličkih procesa. Pomaže u održavanju normalnog nivoa krvnog pritiska i srčanog ritma, a zube i kosti čini zdravima. Nedostatak magnezija može uzrokovati ozbiljne bolesti jer previše procesa u tijelu ovisi o njemu. Ako se neprestano osjećate umorni i imate grčeve u mišićima, najvjerovatnije vašem organizmu nedostaje magnezija.

ŽELJA ZA SLATKOM HRANOM

Jaka želja za slatkom hranom pokazuje da postoji nedostatak određenih minerala u tijelu, posebno magnezija. Nedostatak magnezija kod žena često je povezan s menstruacijom, a kod sportista zbog intezivnog treninga tijelo troši magnezij na rad mišića.

GRČEVI I BOL U MIŠIĆIMA

Grčevi u mišićima mogu biti vrlo bolni. Ako ih imate redovno, to može biti znak niskog nivoa magnezija. Magnezij i vitamini D, E i B mogu spriječiti grčeve. Možete pokušati ublažiti bol masiranjem zahvaćenih mišića kružnim pokretima.

NESANICA I PROBLEMI SA SPAVANJEM

Nedostatak magnezija može izazvati nesanicu. Magnezij je vitalan za “opuštanje mozga”. Ta sposobnost mozga pomaže nam da se opustimo i zaspimo. Kao što smo ranije spomenuli, nizak nivo magnezija može dovesti do grčeva mišića, što dovodi do sindroma nemirnih stopala zbog kojeg se smanjuje kvaliteta spavanja.

REFLUKSNE BOLESTI I ŽGARAVICA

Ako imate nedostatak magnezija, hrana i želučana kiselina se vraćaju u jednjak. Zato osjećate žarenje u stomaku, koje se zove refluks kiseline ili žgaravica.

BEZVOLJNOST I STRES

Magnezij je bitan za izgradnju snažnog nervnog sistema. S nedostatkom magnezija u tijelu, dolazi do anksioznosti i stresa. Time se rizik od depresije dramatično povećava.

ZATVOR

Postoji mnogo razloga zbog kojih može doći do zatvora, od stresa do nedovoljnog unosa vlakana. Magnezij ima opuštajući učinak na mnoge dijelove tijela, uključujući probavni trakt. Zbog nedostatka ovog minerala, crijevne funkcije ne rade ispravno što dovodi do zatvora.

JAKE GLAVOBOLJE

Ako vam nedostaje magnezija, ali i vitamina A, B, C i D, to može dovesti do vrlo teške glavobolje. Migrene obično utječu samo na jednu stranu glave. Nedostatak magnezija može uzrokovati migrene i česte glavobolje. S nedostatkom ovog minerala, krvne žile u mozgu brzo se sužavaju i šire, što je uzrok migrena. Dovoljna količina magnezija u tijelu smanjuje rizik od promjena u krvnim žilama i uklanja glavobolje.

DOBRO JE ZNATI

Neki od najbogatijih izvora magnezija su sjemenke iz tikve (532 mg / 100 g), pšenične klice (420 mg / 100 g), bademi (300 mg / 100 g), kakao (192 mg / 100 g), zobene pahuljice (143 mg / 100 g), brazilski orasi, sezam, kikiriki, orasi, integralna riža, špinat, brokula, avokado, banana i krompir.

DNEVNE POTREBE

U tijelu odrasle osobe može se naći oko 24 g magnezija. Od toga čak 99 POSTO Se nalazi u mišićima, kostima, bubrezima, srcu i jetri. Ostatak je sadržan u eritrocitima i izvanstaničnoj tekućini. Dnevno je u organizam potrebno unijeti između 280 i 350 mg. magnezija. Uravnotežena prehrana, koja uključuje voće, zeleno povrće, cjelovite žitarice i sjemenke, bez problema će pokriti ove potrebe. Vrhunskim sportistima preporučuje se unošenje 500 – 800 mg magnezija na dan, trudnicama 360 – 400 mg, a dojiljama 310 – 360 mg magnezija dnevno.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti