Zdravlje

Zdravlje: Pravilno konzumirajte vodu

Postoje teorije da vodu nije dobro piti uz obrok, i pojedini nutricionisti izričito su protiv toga. Ali, drugi stručnjaci ističu da nema naučnih dokaza za to, i da voda može samo da pomogne, piše B92.

Mnogi nakon obroka rado popiju vodu ili sok, naročito ako je jelo bilo slano. Jedni kažu da im to uspori varenje hrane, dok drugi ne vide razliku.

 

No, stručnjaci  savjetuju da, ukoliko baš morate da popijete vodu tokom jela, na primjer ako je hrana suha, uzmete samo gutljaj.

– Ako pijete vodu odmah nakon jela, uplićete se u prirodno vrijeme neophodno za varenje hrane. Preporučujem da ništa ne pijete pola sata prije i nakon jela. U tih 30 minuta vaš sistem ulazi u sljedeću fazu varenja –  objasnila je nutricionista doktor Angy Sood za portal food.ndtv.com.

Sud navodi da su neke studije pokazale da je potrebno napraviti taj razmak, jer on pomaže u apsorpciji važnih hranljivih materija.

– Konzumiranjem vode odmah nakon jela se razrjeđuju želudačni sokovi, uključujući enzime koji su bitni za varenje. To može da rezultuje manjim izlučivanjem enzima za varenje, što može da prouzrokuje gorušicu –  dodaje nutricionista.

Sud ističe i da se ne slaže s ispijanjem vode tokom obroka jer to spriječava prirodnu apsorpciju hranljivih materija nakon varenja.