Pravilno kombinirajte lijekove i hranu

Piše: Redakcija

Lijekove nam doktori propisuju kako bismo svom organizmu pomogli da prebrodi određene poteškoće u funkcioniranju. I dok obično gledamo na sat i pratimo da ih uzmemo u tačno određeno vrijeme, gotovo nikada ne obraćamo pažnju na to šta jedemo prije ili poslije uzimanja. Naime, većina pacijenata nije svjesna toga da  određena vrsta hrane može dovesti do toga da lijek uopće ne djeluje ili izazvati neželjene posljedice. Koji učinak i nus pojave određeni lijek ima možemo isčitati iz upustava o njegovoj upotrebi, dok o međusobnom utjecaju hrane i lijekova malo znamo. U nekim zdravstvenim studijama i uputama ljekara se može pronaći napomena da bi i farmaceuti, nutricionisti, farmakolozi, liječnici, trebali pacijentima dati jasne upute o tome koju hranu treba izbjegavati barem kod korištenja lijekova koji su najčešće u upotrebi, a to su lijekovi za visok krvi pritisak, šećer, liječenje osteoporoze, bolesti štitnjače i druge.

Jako je važno s ljekarom se konsultirati u vezi toga šta smijete jesti i piti u periodu dok koristite terapiju koju vam je propisao. No, postoje i one kombinacije za koje se i bez konsultacija  zna da nisu poželjne, naprimjer; antibiotike ne treba piti s mlijekom, a preporučuje se da mliječne proizvode konzumirate najmanje dva sata prije terapije. Razlog je što se kalcij, koji mliječne namirnice sadrže u velikoj količini, veže za antibiotik i usporava djelovanje.

Lijekove protiv bolova ne biste trebali kombinirati s masnom hranom jer se ona predugo zadržava u želudcu, te odgađa apsorpciju što svakako dovodi do slabijeg djelovanja.Pacijenti koji koriste lijekove protiv zgrušavanje krvi trebaju biti oprezni s konzumiranjem zelenog povrća poput brokula, salate ili špinata. Razlog je što ove namirnice sadrže puno vitamina K koji može smanjiti učinak i povećati opasnost od stvaranja krvnih ugrušaka. Ukoliko koristite terapiju za spavanje ili konzumirate antipsihotike, izbjegavajte konzumiranje alkohola jer on višestruko povećava djelovanje lijekova. Ono što svakako treba napomenuti je da nije preporučljivo kombiniranje alkohola ni s drugim grupama lijekova. Pacijenti koji uzimaju diuretike trebali bi izbjegavati konzumiranje slatke hrane u velikim količinama, jer ova kombinacija može smanjiti količinu kalija koji je inače važan za srce, živce i mišiće. Dodaci prehrani koji služe za povećanje količine željeza u organizmu ne trebate kombinirati s čajem, kafom ili mlijekom jer se na taj način usporava njihova apsorpcija. Također, starije vrste antideprsiva sadrže moklobemid koji u kombinaciji s tiraminom, koji se može naći u kiselom kupusu i nekim salamama, može dovesti do povećanja krvnog pritiska. Uzimanje neke hrane može djelimično utjecati na rad hormona štitnjače, a vezani su uglavnom za smanjeni ili pojačani unos joda. Na ometanje unosa joda u organizam mogu utjecati i namirnice poput kupusa, brokula, kelja, kikirikija, karfiola, integralne žitarice, soje. Navode se i senf, rotkvice i slično. Kod smanjenje funkcije štitnjače i uz uzimanje lijekova zbog hipotireoze preporučuje se uzimanje voća; banane, jagode, avokado, marelice, te maslinovo ulje.



Dodaci prehrani koji služe za povećanje količine željeza u organizmu ne trebate kombinirati s čajem, kafom ili mlijekom jer se na taj način usporava njihova apsorpcija

 



Informacija više

Pektin i lijek za srce

Pektin usporava apsorpciju digoksina, što je jedan od lijekova za srčane bolesnike i acetaminofena koji se koristi protiv različitih vrsta bolova.

Namirnice i kalij

Namirnice bogate kalijem kao što su: banane, paradajz, krompir ne biste trebali jesti u velikim količinama kada koristite diuretik, jer dolazi do prevelikog nakupljanja tog minerala u organizmu.

Sir i antidepresivi

Neke vrste sireva, naprimjer cherad i parmezan, mogu kočiti djelovanje antidepresiva. Aminokiselina tiramin je kočničar.



Opasne kombinacije lijeka i hrane

1.

SOK OD GREJPA KOČI UČINAK 85 LIJEKOVA  Čaša soka od grejpa može smanjiti djelotvornost važnih crijevnih enzima, koji olakšavaju apsorpciju čak 85 lijekova. Stručnjaci ističu da miješanje nekih lijekova sa sokom od grejpa može pogoršati nus pojave koje se događaju tokom uzimanja ovih lijekova.

2.

SOK OD BRUSNICE NIJE DOBAR UZ LIJEK PROTIV MASNOĆE  Iako sok od brusnice ima protuupalno, antimikrobno i diuretičko djelovanje, on sadrži i tvari koje mogu pojačati djelovanje statina, a što može biti veoma opasno. Statini su lijekovi za snižavanje holesterola i triglicerida u krvi, te pojačanje njihovog djelovanja može biti opasno. Ukoliko uzimate statine posavjetujte se s ljekarom o načinu ishrane.

3.

OPREZNO S VLAKNIMA U ŽITARICAMA, VOĆU I POVRĆU I ANTIBIOTICIMA  Iako su žitarice, povrće i voće temelj zdrave prehrane, ponekad treba biti oprezan i s njima. Vlakna smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti i dijabetesa, normaliziraju probavu i reguliraju tjelesnu težinu, ali kod nekih antibiotika smanjuju učinak lijeka jer usporavaju njegovu apsorpciju.

4.

BANANA I LIJEKOVI ZA SNIŽAVANJE PRITISKA  Odličan je izvor kalija, smanjuje rizik od raka, moždanog udara i srčanih bolesti. Sadrži triptofan koji pomaže pri proizvodnji serotonina i ima umirujući učinak na mozak. No, banana može stvarati probleme ako se jede uz ACE inhibitore, odnosno lijekove koji snižavaju krvni pritisak, a povećavaju nivo kalija u tijelu. Osobe koje uzimaju ACE inhibitore i jednu banane, povećavaju rizik od nastanka potencijalno opsanog lupanja srca. Banane sadrže i tiramin, koji negativno utječe na antidepresive /Izvor:www.mojezdravlje.hr/   

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti