Ahmed Fetić odgovara na pitanje: Jesu li crne tačke na zubima opasne?

Piše: Redakcija

Poštovani, već nekoliko godina i na nekoliko zuba imam crne tačkice i crne tragove na površini. Istina je da se oni ne šire i da me zubi ne bole, ali mi je malo čudno kada mi moj stomatolog kaže da nije riječ o kvaru na zubu, te da ne trebam da se brinem. Kako je to moguće s obzirom na to da su te tačke i fleke vidljive i da li je bezbijedno da ih tako ostavim?

Tarik, Maglaj

Poštovani,

Postavili ste direktno pitanje pa i ja ne bih okolišao s odgovorom navodeći Vam sve razloge i vrste prebojenosti zuba. Zbog toga što ste bili kod stomatologa koji vam je rekao da to nisu karijesne lezije ono što ja mogu pretpostaviti jeste da se radi o pigmentacijama smještenim u fisurama zuba koje predstavljaju predilekciona mjesta za nastanak karijesa. Tačnije to su mjesta na zubu koja su na najvećem „udaru“ od hrane i pića,  dakle, produkata koji nastaju njihovom razgradnjom. Pigmentacije mogu predstavljati prebojenost zuba ili zaustavljenu početnu fazu karijesa kao rezultat jako dobrog održavanja oralne higijene. Razlog za uklanjanje takvih promjena ne postoji izuzev estetskog zahtjeva. To znači da ukoliko Vama ne smetaju nema nikakve potrebe za njihovim uklanjanjem. Ono što Vam preporučujem jeste da svakako nastavite sa dobrim održavanjem oralne higijene. Druga jako bitna stvar je da idete na redovne kontrole kod stomatologa jer će se na taj način moći uočiti eventualne promjene te pravovremeno reagirati.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti