Psihologinja Džana Kapić odgovara na pitanje kako da pomognem djetetu kojeg maltretiraju u školi

Piše: Redakcija

Kako da pomognem djetetu kojeg maltretiraju u školi

Poštovana, moj sin je prije dva mjeseca krenuo u drugi razred i odlazak u školu mu već sada predstavlja problem. Naime, dječaci iz starijeg razreda ga uznemiravaju (zaustavljaju po hodniku, ponekad i udare). Razgovarala sam s njim i rekao mi je da ih nije prvi zadirkivao, ali bez obzira na to ne znam kako da se postavim. Zaista je jako teško i njemu i meni. Možeš li me posavjetovati na koji način da pristupim ovoj situaciji?

Dženeta, Tuzla

Odgovara Džana Kapić, psihologinja 

 

Vršnjačko nasilje je sve češći problem današnjeg društva i to predstavlja problem svih nas. Nasilje neće prestati samo od sebe, i dijete koje je žrtva nasilja teško će se moći samo izboriti. Pomoći moramo kako njemu tako i učeniku koji vrši nasilje. Komunikacija je jedan od načina prevencije, obratite se razrednom starješini, pedagogu, psihologu u školi kako bi ustanovili zašto se javlja samo nasilje. Treba raditi na razumijevanju osjećanja drugih učenika i na taj način razviti empatiju što kod djece vodi ka smanjenju nasilja među vršnjacima. Slušajte svoje dijete, pokušajte sakupiti što više informacija. Objasnite djetetu da nije ono krivo i da ne shvata lično. Recite mu da se ponaša hrabro u tim situacijama, podignute glave, da zauzme stav i kaže NE nasilniku. Da nikad nasilniku ne uzvraća, jer on to očekuje i želi.  Da se obrati odrasloj osobi u blizini, i vama naravno, a da to obraćanje nije tužakanje, nego traženje pomoći. Najvažnije je da dijete ima osjećaj sigurnosti i povjerenja prema odrasloj osobi.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti