Zdravlje: Naizgled bezazlene navike zbog kojih brže starimo i obolijevamo

Piše: Redakcija

Zamke za zdravlje kriju se na svakom koraku. Vrlo je važno da vodite računa o nekim navikama i da ih što prije izbacite iz upotrebe ili barem reducirate, jer ćete tako biti najbolji saveznik svog organizma. 

EKSTENZIJE

Ako nisu održavane mogu izazvati glavobolje, oštetiti korijen dlake i uzrokovati alopeciju.

 FAST FOOD HRANA

Hrana koja obiluje šećerom i konzervansima može dovesti do pretilnosti, hormonalnog disbalansa, metaboličkog disbalansa i dijabetesa.

 PILULE ZA DAN POSLIJE

Ako se prečesto uzimaju, mogu oštetiti reproduktivni sistem i izazvati bolesti. Ove pilule nisu redovna vrsta kontracepcije.

VOSOKE POTPETICE

Iako su visoke pete/štikle uvijek zavodljive i u modi, ako ih prečesto nosite mogu dovesti do skraćivanja Ahilovih tetiva, problema s držanjem i problema s mišićima.

 SOČIVA U BOJI

Žene sve češće nose sočiva u boji kako bi imale što atraktivniju boju očiju. Oftalmolozi upozoravaju da je to opasno jer dovodi do infekcija i da sočiva treba nositi samo ako ih propiše doktor.

USKA GARDEROBA

Preuska odjeća, ako je godinama nosite, može izazvati meralgiju parestetiku i dovesti do oštećenja živaca, proširenih vena, zdjeličnih i abdominalnih problema te žgaravice, a uzrokuje i celulit.

VODA IZ PLASTIČNIH FLAŠA

Konzumacija vode iz plastičnih flaša zagađuje organizam bisfenolom koji je povezan s pojavom raka.

 JAKA SREDSTVA ZA INTIMNO PRANJE

Pranje intimnih dijelova tijela jakim sapunima može izazvati probleme sa zdravljem. Ginekolozi poručuju da je za higijenu spolovila, ako je sve uredu, dovoljna obična voda.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti