Uradi sama pregled dojki

Piše: Redakcija

 

Oktobar je mjesec u toku kojeg se širom svijeta promovira borba protiv raka dojke. Mnogo žena oboli od ove vrste karcinoma, te je vrlo bitno pratiti promjene na svom tijelu. Od raka dojke oboli jedna od osam žena. To je najčešći oblik karcinoma među ženama.

KAKO NAPRAVITI SAMOPREGLED DOJKI?

  1. Stanite ispred ogledala i pogledajte dojke. Ako se u izvjesnoj mjeri razlikuju u veličini, to je sasvim normalno. Promjene koje trebate tražiti su boja, veličina i promjene na bradavici poput uvlačenja ili iscjetka. Obratite pažnju i na nabiranje ili uvlačenje kože. Sklopite ruke iza glave i pritisnute ih na potiljak. U tom položaju ćete najlakše uočiti promjene ako ih ima, posebno u donjem dijelu dojke.
  2. Možete se i čvrsto podbočiti rukama na bokove i blago se nageti prema ogledalu, gurajući ramena i laktove prema naprijed. Ponovo tražite promjene oblika i obrisa.
  3. Podignite lijevu ruku i koristeći tri ili četiri prsta desne ruke pipajte detaljno lijevu dojku jagodicama prstiju. Prste pomičite tako da činite male krugove oko dojke, počevši od vanjskog ruba i pomalo se približavajte bradavici. Pritišćite nježno, ali čvrsto i tražite sve promjene ili nakupine ispod kože. Pregledajte cijelu dojku. Također istražite i područje između dojke i pazuha, uključujući pazuh.
  4. Nježno stisnite lijevu bradavicu i paziti pojavljuje li se kakav iscjedak. Ponovite sve isto i na desnoj dojki tako da podignete desnu ruku i lijevom rukom masirate i pipate.
  5. Lezite na leđa i postavite jastuk ispod desnog ramena. Desnu ruku ispružite iznad glave. Pregledajte ih istim pokretima kao i kada ste podigle ruku.


Ne zaboravite pregledati obje dojke. Ovaj postupak ponavljajte svakoga mjeseca u isto vrijeme. Izbjegavajte samopreglede za vrijeme menstruacije jer je tada nastajanje kvržica često.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti