Ginekolog Ramiz Halilović odgovara na pitanje čitateljke

Piše: Redakcija

Poštovani,

već nekoliko godina imam problem sa stidnim usnama. Pojavljuje mi se crvenilo, natečenost stidnih usana i konstantno bijela sluz. Svrab osjetim jedino kada se kupam i vodom dotaknem osjetljivo mjesto. Nema neugodnih mirisa, niti me peče kada mokrim. Ne osjećam nikakvu bol, a crveni osip mi se pojavi kada obučem nešto usko. Možete li mi reći o čemu se radi? Još uvijek nisam imala seksualne odnose, a i, iskreno, malo se bojim odlaska ginekologu.

Selma, Sarajevo.

Odgovara: Ramiz Halilović, ginekolog   

Poštovana,

obostrana natečenost stidnih usana kod djevojaka koje još nisu imale spolne odnose može biti povezana s vrstom uložaka koje koriste u vrijeme dok imaju menstrualno krvarenje (kao reakcija na neki od materijala koji se koriste pri proizvodnji) ili gljivičnom infekcijom genitalnog područja. U prilog tome govori i konstantni bijeli sekret koji navodite da imate. Svrab vam se javlja zbog oštećenja sluznice uzrokovane upalom, što kontakt s vodom samo pogoršava. Potrebno je da, uz preventivne mjere (nošenje pamučnog veša, izbjegavanje nošenja uske odjeće koja dodatno iritira sluznicu i pogoduje razvoju gljivica intimne regije, te to da korištenje gelova za tuširanje i intimnih maramica svedete na minimum), u fazi pogoršanja bolesti (kada je sekret pojačan ili se javi osip genitalne zone) uzmete terapiju u obliku kreme kojom ćete mazati intimnu zonu (Canesten, Plymicol, Rojazol), te da intimnu regiju perete mlakom kamilicom.  Ako i uz ove preventivne mjere i korištenje terapije ne primjetite poboljšanje javite se ginekologu koji će napraviti vizuelni pregled,  te po potrebi uraditi i briseve genitalne regije za mikrobiološku analizu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti