Dr. Stanojević Vesna savjetuje kako čuvati kosu

Piše: Redakcija

Kako bismo umanjili vaše brige u vezi s opadanjem kose, razgovarali smo s doktoricom Veswnom Stanojević, specijalistkinjom dermatovenerologija. Analizom dlake kod dermatologa (a po potrebi i drugim doktorskim pregledima) bitno je utvrditi uzrok pojačanog opadanja kose. Najčešći uzroci opadanja kose su genetski (naslijeđeni) i stečeni, tzv žarišna alopecia. U genetski gubitak kose glavni uzrok je povišena preosjetljivost određenih folikula na androgene, tačnije na testosteron i to su androgene zavisna oboljenja. Javljaju se kod oba pola. I ireverzibilnog je karaktera. I stečena, tzv žarišna Alopecia areata u svojoj osnovi u 25% slučajeva imaju genetsku predispoziciju, ali je emocionalni stres, poremećaj u radu štitne žlijezde, razna autoimuna oboljenja, kao i upalni procesi u organizmu, razlog za opadanje kose.

Različiti etiološki faktori mogu prouzrokovati pojačano opadanje kose, učestalo, pretjerano tretiranje kose različitim hemijskim preparatima, smanjen broj crvenih krvnih zrnaca, željezo u krvi, hrana siromašna vitaminima i mineralima. Trudnoća i dojenje, te upotreba hemoterapije u liječenju malignih oboljenja. Opadanje kose u ovim slučajevima je reverzibilno što znači ukoliko otklonimo uzrok kosa ponovo počinje rasti.

Za jačanje strukture kose najvažnija je pravilna njega, izbjegavati upotrebu izbjeljivača, raznih kiselina koji isušuju i lome dlaku.

Za njegu oslabljene kose ili kose koja difuzno opada (znači više od 100 dlaka dnevno), važna je pravilna ishrana bogata vitaminima i mineralima. Kao i uredna krvna slika kao preduslov za ishranu korijena dlake. Odgovarajući šamponi i losioni.

one young beautiful woman waves through hair loss

Najbolji način za jačanje kose iznutra i izvana, jeste zdrava ishrana, bogata svježim voćem i povrćem vitaminom C. I u novije vrijeme upotreba različitih biorevitalizirajućih koktela koji se mikroiglicama (mezoterapija) ubacuju u kožu glave kako bi se podstakla cirkulacija i sami folikuli da stvaraju dlaku.

Dugotrajni gubitak kose može ukazivati i ukazuje na neko drugo oboljenje ili poremećaj u organizmu. Ali se u izvjesnim slučajevima može javiti i kao nezavisno oboljenje i tada govorimo o autoimunom oboljenju.

Najčešća prirodna sredstva protiv opadanja kose su u svakom slučaju zdrav život. I jedan od naprirodnijih tretmana koji je u našem okruženju ušao i na klinike je tzv PRP tretman vlastitom krvnom plazmom u kombinaciji s mezoterapijom. To je sasvim prirodna i pouzdana terapija koja za cilj ima: stimulaciju rasta kose. Sprečava prekomjerno opadanje kose, vraća vitalnost kose.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti