Gora i od pušenja: Svakodnevna životna navika koja loše utječe na zdravlje

Piše: Redakcija

Studija doktora Waela Jabera pokazala je da sjedilački način života gore utječe na ljude od pušenja, dijabetesa ili srčanih bolesti. Upravo zbog toga tjelovježba je mnogo bitna, jer ima pozitivne utjecaje  na zdravlje.

– Slaba tjelesna forma, odnosno loši rezultati na traci za trčanje ili testovima povezanim s vježbanjem, nose lošiju prognozu što se smrti tiče od hipertenzije, dijabetesa ili pušenja – istakao je Jaber.

Ipak, sjedenje je bolest koja ima svoj lijek, a to je vježbanje.

– Stručnjaci su se dugo bojali da oni koji previše vježbaju imaju veći rizik od smrti, ali pokazalo se da to nije tačno. Ne postoji nivo vježbanja koji vas izlaže većem riziku od smrti. Čak oni koji vježbaju redovno imaju manju stopu mortaliteta – zaključeno je u ovoj studiji.

Vježbanje je pokazalo dobrobit kod svih generacija te i kod žena i muškaraca.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti