Fiziotarapeut Haris Cerić odgovara na pitanje: Da li smijem vježbati s išijasom

Piše: Redakcija

Pozdrav, dijagnosticiran mi je išijas prije tri godine. Naučila sam živjeti s tim bolovima i ukočenosti u donjem dijelu leđa. Nekad je bolje, nekad lošije. Uglavnom, najviše mi smeta sjedenje. Koliko sam primijetila plivanje mi jako pomaže i vidim veliku razliku u razdobljima kada idem na bazen. Da li Vi imate neku preporuku za još neki sport, ili vježbe koje bih mogla prakticirati?

Martina, Kakanj

Odgovara: Haris Cerić, fiziotarapeut

Što se tiče išijasa to je uklještenje živca koji se nalazi između pršljenova. Pretežno se javlja jaka bol u lumbalnom (donjem) dijelu leđa koja se spusta niz stražnjicu, a zatim niz lijevu ili desnu nogu. Na samom početku nije dobro raditi nikakve vježbe nego strogo mirovati i javiti se svom doktoru. Nakon nekog vremena kada ta bol bude drastično slabija može se početi sa vježbama. Plivanje je jako dobar izbor zbog jačanja leđnih mišića, a posebno recimo trčanje u vodi i plivanje na leđima. Potom hodanje, šetnja malo duža zbog jačanja stražnjice i još pojedinih mišića.

Vježbe koje možemo raditi jeste staviti neku prostirku na pod i postaviti se u ležeći položaj i podizati lumbalni (donji) dio kičme i stražnjice, pa to isto možemo raditi sa savijenim koljenima. Naredna vježba u ležećem položaju su da savijena koljena guramo u desnu pa u lijevu stranu, pa uspravni stav sa ispruženim  rukama savijamo do poda i nazad sa jako usporenim i laganim tempom… To su neke vježbe koje se prepručuju da se rade nakon nekog vremena kada bol u leđima drastično oslabi.

Pročitajte još