Nutricionistkinja Suada Karić odgovara na pitanje može li se vjerovati testu intolerancije na hranu

Piše: Redakcija

Pitanje: 

Prije mjesec dana sam radila test intolerancije na hranu, nakon kojeg mi je iz ishrane izbačeno puno namirnica koje sam do tada, gotovo redovno, konzumirala. Imam želju da smaršam, ali me zanima koliko je ova vrsta testova validna i je li zdravo odjednom iz svoje ishrane isključiti namirnice na kojima se ona, do sada, zasnivala?

Maja, Visoko

Odgovara: Suada Karić, nutricionistkinja 

Internetske stranice nude različite metode testiranja preosjetljivosti na hranu i njene sastojke, koji treba da „opravdaju“  tegobe koje imamo. Najčešći testovi su oni koji koriste  kapljicu krvi, zatim dlaku kose, biorezonantne metode i odeređivanje IgG. Ne znam koji od ovih testova ste radili, ali ako se ti testovi rade s ciljem gubitka kilograma, onda su besmisleni.

Najbolji način da utvrdite da li Vam neke nemirnice smetaju, jeste sistem eliminacije. Ako već imate neki problem nepodnošenja, sami detektirajte osjećate li se bolje izbacite li određenu namirnicu. Ako nemate problema s podnošenjem, onda Vam je i to nepotrebno. Suština pravilne prehrane zasniva se na njenoj raznovrsnosti, stoga je nepotrebno izbacivati tako mnogo namirnica koje ste konzumirali,  jedino ako one nisu u skladu s pravilnom prehranom.  Naime, još ne postoje naučni  dokazi  i studije za sve  testove koji će potvrditi relevantnost, odnosno nemaju nikakvih „evidence besed“ potvrđenih podataka.

Preporučujem Vam da se obratite stručnjaku koji treba da uradi analizu vaših dosadašnjih prehrambenih navika, prema kojoj treba izvršiti korekciju ishrane ili eventualnu eliminaciju te krenuti u postepeno, održivo skidanje kilograma. Moraju se uzeti u obzir Vaša individualnost i nutritivne potrebe za Vašu dob, te psihološkim pristupom savjetovanja krenuti u zdravo  gubljenje kilograma. Organizam ne smije da trpi. Uz sve to, tjelesna aktivnost je neophodna.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti