Dr. Ema Adrović Širbegović odgovara na pitanje: U kojim godinama se rade krunice na prednjim zubima

Piše: Lejla Bejdic

Pitali smo doktora za vas?

Poštovani, želio bih da čujem Vaš savjet. Razmišljao sam da uradim krunice na prednjim zubima jer imam razmak između jedinica, nekoliko plombi i ne sviđa mi se estetski izgled gornjih prednjih zuba. Koliko je preporučljivo uraditi krunice u 21-oj godini? Pored toga, ono, što me više zanima mogu li se u potpunosti spriječiti komplikacije, ciste i slično? Hvala unaprijed. Srdačan pozdrav.

Miroslav, Višegrad

Odgovara: dr. Ema Adrović Širbegović

Poštovani, zavisi od toga u kojoj mjeri su prednji zubi sanirani ispunima (plombama).  Ako su u pitanju veće plombe, onda je prirodni zub istrošen i poželjno je uraditi solo krunicu ili ljuspicu (fasetu).  Na taj način bi se zubi ojačali. Postoji više vrsta materijala za izradu keramičkih krunica. Obzirom da ste mladi i da se radi o prednjim zubima moja preporuka je bezmetalna press keramika. Ona u potpunosti imitira boju, transparenciju i funkcionalnost prednjih zuba. Posebno je interesantno to da Vam se kompletna restauracija pomoću press keramike može se uraditi u jednoj posjeti stomatologu. Nastanak ciste nije uzrokovan protetskim radom. Ukoliko imate ciste na zubima one se rješavaju hirurškim zahvatom koji  nazivamo apikotomija (rezanje vrha korijena zuba). U slučaju da se nakon postavljanja protetskog rada pojavi proces na korijenu zuba, zub se tretira kroz krunicu i korijen zuba. Ukoliko zub ima postavljen kočić, onda se pristupa apikotomiji. U oba slučaja protetski rad se ne skida. Prije početka rada neophodno je uraditi OPG snimak (snimak cijelih vilica) kako bi utvrdili stanje Vaših zuba.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti