Šest razloga zašto trebate redovno spavati

Piše: Redakcija

Sati izgubljenog sna na naše zdravlje utiču više nego sto možemo i zamisliti. Spavanje ne predstavlja luksuz nego potrebu. Nedostatak sna nije najgore da ćemo biti nenaspavani, nego su moguće i dugoročne i negativne posljedice po naše zdravlje. Ukoliko spavate manje od šest sati dnevno, povećava se rizik preuranjene smrti za čak 12 posto, a preporučuje se od 6 do 8 sati sna.

Mi vam donosimo šest posljedica nedostatka sna a to su umor, promjene raspoloženja, debljanje, halucinacije, srčane bolesti i sporije reakcije.

Umor-Najočitiji efekt nedostatka sna je umor. To znači da ukoliko vam tijelo zatraži  odmor, mogli biste zaspati na neočekivanim mjestima. Najočitiji znak poremećaja sna je umor i pospanost u toku dana. Znak također može biti i stalna potreba za kafom da bi preživjeli dan. Kofein često može prekriti nedostatak sna, ali nebiste trebali piti više od četiri šoljice dnevno.

Promjene raspoloženja-Nedostatak sna dovodi do povišene razine kortizola, poznatog i kao hormon stresa, u tijelu. Kako bi normalizirali bioritam, ustanite u isto vrijeme svaki dan, pripazite na drijemanje tijekom dana te vježbajte rano ujutro.

Debljanje-Nedostatak sna u tijelu dovodi i do smanjene razine leptina, hormona zbog kojeg se osjećate sito. Kada tijelo ne dobije dovoljno sna, razina leptina pada i osjećate se gladniji te je vjerojatnije da ćete posegnuti za hranom bogatom kalorijama.

Halucinacije-Ekstreman nedostatak sna razara ljudsku psihu. Dovodi do zamišljanja stvari kojih nema, kao što su neživi predmeti koji pričaju ili žive sjene. Halucinacije se također, mogu početi događati oko vremena kad biste normalno išli spavati ili se probudili. To je poznato kao hipnagogijska i hipnopompična halucinacija i često može preuzeti formu pravih halucinacija – ljudi, zvukova, vizija – ne samo iluzija itd.

Srčane bolesti-Posljedica nedostatka sna je i hipertenzija, odnosno visoki krvni pritisak. Nedostatak sna može doprinijeti i riziku od srčanih oboljenja, kao što su srčani udari i nepravilni otkucaji srca.

Sporije reakcije-Nedostatak sna uzrokuje osjećaj dezorijentacije u kojem izgubimo osjećaj za vrijeme. Možda i ozbiljnije, nedostatak sna može povećati vrijeme reakcije. Istraživanje iz 2017. godine, provedeno među mladim vozačima, sugeririsala je kako je nedostatak sna primarni uzrok nesreća, a zaslužan je za čak 20 % svih saobraćajnih nesreća u razvijenima zemljama.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti