Tužna vijest za ljubitelje kafe: Naučnici upozorili na opasnosti koje prouzrokuje

Piše: Redakcija

Istraživanja o kafi pokazuju različite rezultate, jedni kažu kako je kafa dobra po zdravlje, dok drugi dovode do suprotnih zaključaka. Iako mnogima najdraži napitak, u Kaliforniji bi mogao biti zabranjen. U slijedećij nekoliko mjeseci Kalifornija planira zvanično kafu proglasiti kancerogenom, a upozorenje će postaviti na svim javnim mjestima i poslovnim zgradama. Još 1986., Kalifornija je uvela da se svake godine mora objaviti lista novopronađenih hemikalija koje uzrokuju rak, štetu za reproduktivno zdravlje ili urođene defekte. Ove liste su se u posljednjih 30 godina proširile za čak 900 hemikalija, koje uključuju akrilamid.

Akrilamid se oslobađa termičkom obradom jer njegovo kuhanje zahtjeva veoma visoku temperatutu. Oslobađa se također prilikom prženja krompirovih proizvoda koji uključuju čips i pomfrit. Ono što ova hemikalija može prouzrokovati jeste mutaciju u DNK-u i tako povećava rizik od raka.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti