Pitali smo doktora za vas: Smijem li piti lijekove u trudnoći

Piše: Redakcija

Poštovana,

U trećem mjesecu trudnoće sam. Često imam glavobolje i osjećam se malaksalo. Je li preporučljivo piti lijekove tokom trudnoće?

Elma, Sarajevo

Odgovara: Dr. Majda Šlaković, specijalista ginekolog

Poštovana Elma,

Da bi se ordinirala prava terapija treba prvo odrediti uzrok zašto se tako osjećate. Vaš doktor će uraditi sve potrebne laboratorijske analize i dijagnostičke postupke iza kojih će odrediti adekvatan tretman obzirom na visinu trudnoće. S obzirom na to da većina lijekova prolazi kroz posteljicu i mogu biti štetni u bilo kojem razdoblju trudnoće, pri izboru se treba posavjetovati sa svojim doktorom. Najosjetljiviji period za upotrebu lijekova je period organogeneze, odnosno period od 15. do 60. dana trudnoće, period nakon izostanka mjesečnice. Ured za hranu i lijekove – FDA je izdao klasifikaciju lijekova za primjenu tokom trudnoće i dojenja: A, B, C, D, X. Lijekovi iz kategorije C, D i X se ne preporučuju trudnicama.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti