Dilema je otklonjena: Smiju li trudnice popravljati zube

Piše: Redakcija

Jedna od najvećih zabluda koje imaju trudnice jeste da li smiju u periodu trudnoće odlaziti kod zubara na popravku zuba. Bili su česti slučajevi gdje se tokom trudnoće gube zubi, te desni postaju osjetljivije, no, danas je jasno da uz adekvatnu preventivu, trudnoća može proći bez neželjenih posljedica za zube. Briga o njezi zuba tokom trudnoće svakako da treba biti pojačana. Kako se mijenjaju sve sluznice u tijelu, tako i sluznica usta postaje osjetljivija zbog povišenog nivoa hormona progesterona.

REDOVNA KONTROLA

Poznata je pojava krvarenja i upale zubnog mesa u periodu trudnoće, što dovodi do otežanog i ponekad bolnog održavanja oralne higijene. Posljedica toga je nakupljanje plaka koji pojačava upalni proces i karijes, pa bi oralna higijena trebala biti na prvom mjestu. Sve se tegobe mogu izbjeći pravilnom higijenom i redovnim kontrolama kod stomatologa.

– Apsolutno se preporučuje da trudnice poprave pokvarene zube. Obavezne su da najmanje jednom u dva mjeseca posjete stomatologa. Posljedice neredovnog posjećivanja stomatologa mogu biti ogromne. Usljed hormonalnih promjena dolazi do oboljenja desni (gingivitis gravidarum) i ukoliko se ne sanira, sa sobom donosi niz drugih većih oboljenja zuba i gingive. Jedini način da se spriječi ta pojava je redovna posjeta stomatologu – kaže Mersida Hrvat, stomatolog za „Azru“.

Stomatolog Mersida Hrvat

Naglašava kako je veoma važno da kontrole budu svaka dva mjeseca do kraja trudnoće.

– Narodno vjerovanje je da se tokom trudnoće iz zuba gubi kalcijum, međutim to nije tačno. Zubi su jedini depo kalcijuma koji nikad ne gubi svoje rezerve. Jedina obaveza trudnica jeste redovna kontrola – kaže Mersida.

ZABRANJENO SNIMANJE ZUBA

Svi zahvati tokom trudnoće su dozvoljeni, kao i primanje lokalnih anestetika, jedino se ne preporučuje RTG snimanje. Stoga se preporučuje sanirati sve karijese i upalne procese, jer je za pretpostaviti da će nakon što se žena porodi imati manje vremena za odlaske stomatologu.

– Nipošto se ne preporučuje snimanje zuba i upotreba antibiotika. Treba napomenuti da trudnice brinu da li smiju primiti lokalnu anesteziju, naravno da mogu. Anestezija nije kontraidikatovana u trudnoći. Ukoliko dođe do bola, pacijentica može dobiti anestezoiju, doktor može otvoriti zub, potom aplicirati lijek koji će tu biti sve do porođaja. Nakon toga, zub se može snimiti, uz adekvatnu zaštitu zbog dojenja djeteta. U svakom slučaju se trudnoći može pružiti adekvatna prva pomoć – kaže Mersida.

ISHRANA JE KLJUČAN FAKTOR

Osim brige o vlastitim zubima, majka je dužna brinuti se i za dijete. Tokom trudnoće, stvaraju se osnove za sve mliječne zube i to započinje u šestoj sedmici trudnoće. Za njihovu potpunu i pravilnu izgradnju potrebna je pravilna majčina ishrana. To se postiže uravnoteženom ishranom, obogaćenom vitaminima i mineralima, a najveća važnost se pridaje konzumiranju mlijeka i mliječnih proizvoda, jer je kalcij iznimno važan, kako za razvoj koštanog sistema, tako i za razvoj zubi, a pogotovo nakon petog mjeseca trudnoće, kada počinje njegova ugradnja u kosti i zube.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti