Puter od kikirikija: Odlična hrana za zdravlje, rast i ljepotu vaše kose

Piše: Redakcija

Iako ga mnogi smatraju orašastim plodom, kikiriki je zapravo vrsta mahunarke koja nam stiže iz daleke Južne Amerike.

Ova omiljena grickalica danas je sve popularnija u obliku putera, čijem bogatom, orašastom okusu rijetki mogu odoljeti.

I dok su u okusu grubo mljevene paste od kikirikija stanovnici Južne Amerike uživali još prije hiljadu godina, proizvodnja finog, dorađenog putera počela je u SAD-u prije otprilike stotinu godina.

Budući da se puter od kikirikija danas često veže uz američku fast food hranu, stekao je reputaciju nezdravog i štetnog proizvoda. 

Na policama trgovina uglavnom ga pronalazimo s dodacima poput šećera, soli i palmina ulja, a takav je puter štetan za zdravlje – i liniju.

No postoje i njegove zdrave varijante.

Puter koji sadrži 100% kikirikija (bez šećera i drugih nezdravih dodataka) može biti sastavni dio vašeg superzdravog jelovnika, ali samo ako ga konzumirate u umjerenim količinama!

Nutritivna bomba

Puter od kikirikija u svom sastavu sadrži:

-proteine

-ugljikohidrate

-vitamin E

-vitamine B-skupine

-magnezij

-natrij

-bakar

-kalcij

-fosfor

-selen

-željezo

-kalij

-vlakna

Puter od kikirikija sadrži zdrave mononezasićene i polinezasićene masnoće, ali je i bogat kalorijama, stoga je važno pripaziti na količinu koju ćete konzumirati.

Samo 2 kašike putera sadrže 188 kalorija. Stoga optimalna, zdrava mjera bila bi jedna kašika na dan (oko 95 kcal).

Budući da obiluje proteinima, odličan je izbor za vegetarijance i vegane, koji moraju paziti na dovoljan unos upravo ovog nutrijenta.

Zahvaljujući proteinima i zdravim masnoćama, često ga biraju i sportisti jer im pruža dodatnu energiju za sportske napore. 

Puter od kikirikija bogat je izvor i zdravih vitamina B-skupine, poput niacina, tiamina, piridoksina i pantotenske kiseline, koji donose višestruke koristi za vaše zdravlje.

Dobrobiti putera od kikirikija

  1. Sadrži masnoće koje su zdrave za srce

Puter od kikirikija sadrži mononezasićene masnoće, koje su zdrave za vaše srce. Istraživanja su pokazala da osobe koje konzumiraju zdrave varijante putera od kikirikija imaju manji rizik od srčanih oboljenja.

Nezasićene masnoće iz kikirikija snižavaju nivoe lošeg kolesterola, a s druge strane pomažu u cirkulaciji dobrog holesterola.

Konzumacijom ovog putera smanjit ćete rizik od kardiovaskularnih oboljenja i koronarne srčane bolesti.

  1. Pridonosi osjećaju sitosti

Vjerovali ili ne, iako je kaloričan, puter od kikirikija vam čak može pomoći da izgubite neželjene kilograme.

Konzumacijom 2 kašike ovog putera u organizam ćete unijeti oko 2 g vlakana i čak 8 g proteina, što će vam pružiti dugotrajan osjećaj sitosti.

Pojedete li ujutro, primjerice, krišku integralnog kruha na koju ste namazali žlicu putera od kikirikija, lako ćete izdržati bez jela do sljedećeg obroka i nećete pasti u napast da neprestano nešto grickate.    

  1. Smanjuje rizik od kroničnih oboljenja

Istraživanja su pokazala da puter od kikirikija može pomoći u prevenciji različitih kroničnih oboljenja poput dijabetesa.

Ovaj puter sadrži magnezij, koji je čuvar zdravlja vašeg srca i kostiju, zatim kalij, koji pomaže funkciji mišića, snižava krvni tlak i smanjuje rizik od moždanog udara, te vitamin B6, koji je pravi podizač imuniteta.

Zahvaljujući obilju magnezija, kikiriki pomaže i u regulaciji razine šećera u krvi.

Jedna studija objavljena u Journal of the American Medical Association otkrila je da se kod osoba koje dnevno konzumiraju po 2 žlice putera od kikirikija najmanje pet dana u tjednu rizik od dijabetesa smanjuje za 30 posto.

Neka su istraživanja čak pokazala da puter od kikirikija smanjuje i rizik od raka debelog crijeva kod žena.  

  1. Čuva moždane funkcije te smanjuje rizik od demencije

Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu namirnice bogate niacinom imaju manji rizik od Alzheimerove bolesti za čak 70 posto!

Jedna od takvih namirnica bogatih niacinom je upravo – puter od kikirikija. 

  1. Pridonosi zdravlju i ljepoti vaše kože i kose

Puter od kikirikija sadrži vitamin B12 ili kobalamin, koji je poznat po tome što pridonosi zdravlju kože.

Kikiriki je dobar izvor vitamina B2 ili riboflavina, koji štiti kožu od suhoće i pucanja. Ovaj vitamin zaslužan je i za zdravlje, rast i ljepotu kose.

Stoga, konzumirajte ovaj puter za zdravlje, ljepotu i sjaj vaše kose i kože.  

Najbolji je – domaći puter od kikirikija.

Puter od kikirikija u svom prirodnom sastavu, dakle čisti, fino mljeveni kikiriki, bez dodataka poput šećera, donosi brojne zdravstvene dobrobiti.

A najbolji je onaj koji pripremite sami kod kuće zato što iz prve ruke znate što sadrži.

Njegova je izrada jednostavna: trebat će vam samo svježi, oljušteni kikiriki, po želji malo meda ili ulja od kikirikija te blender ili multipraktik uz pomoć kojeg ćete kikiriki pretvoriti u finu pastu. 

Ako sami pripremate puter od kikirikija, i htjeli biste na zdrav način obogatiti njegov okus, bijeli šećer obavezno zamijenite medom ili nekom drugom zdravom varijantom zaslađivača poput stevije.

Ovaj puter možete mazati, primjerice, na integralni hljeb, dvopek ili krekere, a izvrsno će upotpuniti i okus vaših smoothieja, biskvita, zobene kaše te nekih drugih slatkih i slanih jela. 

Recept za puter od kikirikija

Sastojci (za 1 manju teglicu):

300 g kikirikija (nesoljenog)

malo sirovog meda (po želji)

1-2 male kašike ulja od kikirikija (po želji)

prstohvat himalajske soli (po želji)

Priprema:

Očistite kikiriki od vanjske ljuske i unutarnje opne. Za bogatiji okus, možete ga malo prepržiti u tavi. Zatim ga stavite u blender ili multipraktik.

Po želji, ovome puteru možete dodati malo meda, ulja od kikirikija i soli tek toliko da dodatno obogatite okus. Ulje će također pridonijeti finijoj teksturi putera. 

Dobro izmiksajte. Povremeno možete isključiti blender da se ne pregrije te špatulom ili kašikom odvojiti namaz od stijenki. Miksajte sve dok ne dobijete glatku, gustu pastu. 

Puter čuvajte u dobro zatvorenoj staklenci te ga potrošite u roku od dva tjedna.

Napomena: ako ste alergični na kikiriki, ovaj puter možete zamijeniti puterom od badema ili indijskih oraščića, koji su također vrlo ukusni, piše Alternativa za Vas. 

Pročitajte još