Kašljete? Potražite bosiljak

Piše: Redakcija

Bosiljak je veoma dobra biljka za vaše zdravstveno stanje. Zbog sedativnog dejstva, bosiljak se ne preporučuje trudnicama na početku trudnoće, kao ni bebama mlađim od šest mjeseci.

ČAJ OD BOSILJKA

Listovi osušene biljke, jedna do dvije kašičice, preliju se s dva decilitra ključale vode i ostave da odstoje deset minuta.  Ovaj napitak može se uzimati svaki dan, ali nakon osam dana trebalo bi napraviti dvosedmičnz pauzu.

SVEŽI LISTOVI

Za liječenje upala u usnoj šupljini treba više puta na dan žvakati nekoliko listova bosiljka

PARENJE KOŽE PROTIV AKNI

Parenje kože bosiljkom djelotvorno je kod nečiste kože. Pripremiti posudu s vodom i bosiljkom kao za inhalaciju i pariti lice. Ovo raditi jednom dnevno, a na kraju lice obrisati čistim ubrusom.  Ne umivati se.

INHALACIJA PROTIV ZAPUŠENOG NOSA, SINUSA I KIJAVICE

U litar proključale vode staviti dvije supene kašike sušenog bosiljka i ostaviti poklopljeno od tri do pet minuta. Nadnijeti lice nad posudu, pokriti se peškirom i duboko udisati. Odrasli se inhaliraju deset minuta, djeca dva-tri. Postupak ponavljati dva puta na dan – ujutro i uvečer. Nakon inhalacije ne treba izlaziti iz kuće najmanje sat vremena.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti