Celulit nastaje kada vezivno tkivo unutar gornjeg sloja vaše kože slabi i dozvoljava stvaranje “narandžine kore” koju svi toliko mrzimo.

Mnoge žene koje ga imaju trebaju znati da će im vježbe pomoći u borbi protiv celulita, ali i to da postoje prehrambeni proizvodi koji ga uzrokuju.

Lista hrane koja uzrokuje celulit ne postoji, uglavnom zato što nema mnogo istraživanja koja povezuju prehranu i celulit, bilo zbog njegove prevencije ili liječenja.

Međutim, ako se informirate šta se tačno nalazi u hrani koju jedete, možda ćete moći donijeti neke zdravije odluke.

Prerađena hrana
Većina namirnica u trgovini je u određenoj mjeri obrađena, bez obzira da li ih kupujete konzervirane ili svježe. Ovi prerađeni proizvodi često imaju u sebi namirnice kao što su šećer, masti i so, a dodati su kako bi se produžio rok trajanja hrane i poboljšao njen okus. U ovu grupu spada hrana poput čipsa, peciva, sode, proizvoda od mesa kao što su hrenovke i slično.

So
Postoji još jedan važan sastojak na koji trebate obratiti pažnju, a to je so. Ona čini da vaše tijelo zadrži tekućinu u masnim ćelijama i tkivima, što stvara narandžinu koru.

Rafinirani ugljikohidrati
Jedan od najvažnijih načina da saznate da li hrana izaziva celulit je ako ona izaziva žgaravicu. Zašto? Uz hronične probleme sa želucem, masne ćelije se počinju povećavati i zadržavaju tekućinu. Kako se tekućina akumulira, cirkulacija se pogoršava i ti toksini počinju doprinositi razgradnji kolagena i elastina koji održavaju kožu glatkom i čvrstom.