LjepotaZdravlje

Imate problem s opadanjem kose? Provjerite svoje zdravstveno stanje

Ukoliko ste primjetili da vaša kosa opada, prije svega provjerite da li je to normalna količina opadanja. Prosječno svakoj osobi opadne između 60 i 100 dlaka dnevno. Međutim, ako mislite da vam sve više kose opada u posljednje vrijeme, ovo bi mogli da budu razlozi.

Imate li posebnu vezu sa svojom peglom za kosu? Ili ste odani platinasto plavoj kosi tokom cijele godine? Jaki proizvodi i stvari za stilizovanje kose mogu ponekad biti previše za vašu kosu, pogotovo ako slažete različite tretmane jedan na drugi na već oštećenu dlaku. To uzrokuje njeno pucanje, a može se primetiti po pokidanim dlakama oko korena. Pomoći ćete sebi tako što ćete koristiti farbu koja je sličnija vašoj prirodnoj teksturi i boji. Koristite nežniji šampon bez sulfata koji pere bez dodatnog isušivanja i odbacite pegle i figaro.

Imate problema sa štitnom žlijezdom

To može izazvati iznenadni gubitak kose, ali i drugih dlakavih područja poput obrva. To se događa zbog poremećaja hormona koji je odgovoran za rast kose. Kada se riješi problem sa štitnom žlijezdom, onda bi trebalo i dlake da prestanu da opadaju. Da bi što prije izrasla, unosite hranu punu proteina poput piletine i grčkog jogurta.

Pod velikim ste stresom

Da li je posao zadnje mjesto na kojem želite da budete? Jeste li nedavno prošli kroz težak raskid? Jeste li bile bolesne i vaše tijelo je van kontrole? Sve ove situacije dovode tijelo u veliki stres koji vodi do opadanja kose. Loša vijest je da treba da prođe nekoliko mjeseci preij nego što opadanje prestane. Rješenje je da se izliječi stres kako bi prestalo.

Nedavno ste se porodili

Zahvaljujući svim hormonalnim promjenama, nove mame imaju često problema s kosom. U trudnoći visina estrogena u tijelu ‘probija krov’, što dovodi do rasta kose. Ali, te visine se snižavaju nekoliko mjeseci nakon porođaja, što vodi do opadanja kose.