459
Salata od povrća osnov je ljetne ishrane. Uz salatu od povrća možete da pojedete malo mladog nemasnog sira, komad integralnog hljeba, komad bijelog mesa ili ribe, i da popijete jogurt, što je kompletan obrok
Kisir – turska salata
Sastojci:
- 2 čaše bulgura
- 1 krastavac
- 1 luk
- 2 kašike paradajz sosa
- čili u prahu
- 3 kašike maslinovog ulja
- sok od limuna (svježi)
- peršun, menta, so, biber
Priprema:
- Vodu zagrijte do vrenja, pa njom prelijte bulgur. Posolite i pustite da stoji dvadesetak minuta dok bulgur ne nabubri. Sos od paradajza pomiješajte s maslinovim uljem.
- Povrće nasjeckajte i dobro ga pomiješajte, pa dodajte pastu od sosa od paradajza i malo čilija. Začinite soli, biberom i limunovim sokom, ohladite, a prije posluživanje pospite svježim začinskim biljem.
Pileća salata s grožđem
Sastojci:
- 1 pilećih fileta
- 100 g buđavog sira
- 40 g jabuke
- 80 g bijelog grožđa
- 60 g majoneze
- 50 g pavlake
- so
- biber
Priprema:
- Pileće meso isijecite na kockice ili komadiće po želji, kuhajte ga ili propržite.
- Prepolovite svako zrno grožđa i izvadite mu košpice, a sir isijecite na kockice.
- U veću posudu spojite isječeno meso, sir, grožđe, jabuku, so i biber pa sve povežite kombinacijom majoneze i pavlake, a ukoliko izbjegavate masno, možete i bez toga jer će svejedno biti lijepog ukusa.
- Dobro promiješajte, ohladite i servirajte na listu zelene salate.
Salata s tjesteninom i kukuruzom
- 100 g zelene salate
- 1 svježa crvena paprika
- 300 g tjestenine
- 340 g kukuruza šećerca
- 150 g pileće šunke
- 150 g edamera
Priprema:
- U posoljenoj kipućoj vodi skuhajte tjesteninu, ocijedite je i dobro rashladite.
- U tjesteninu umiješajte šunku, sir i papriku, koje ste narezali na kockice, kukuruz šećerac te očišćenu i nasjeckanu salatu.
- Pripremljene sastojke prelijte preljevom od majoneze i jogurta. Poslužite kao predjelo, samostalni obrok ili kao sastavni dio hladne zakuske.