Nemate ideju šta kuhati? Donosimo vam tri recepta za super ukusne i lagane salate

Piše: Redakcija

Salata od povrća osnov je ljetne ishrane. Uz salatu od povrća možete da pojedete malo mladog nemasnog sira, komad integralnog hljeba, komad bijelog mesa ili ribe, i da popijete jogurt, što je kompletan obrok



Kisir – turska salata

Sastojci:

  • 2 čaše bulgura
  • 1 krastavac
  • 1 luk
  • 2 kašike paradajz sosa
  • čili u prahu
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • sok od limuna (svježi)
  • peršun, menta, so, biber

Priprema:

  1. Vodu zagrijte do vrenja, pa njom prelijte bulgur. Posolite i pustite da stoji dvadesetak minuta dok bulgur ne nabubri. Sos od paradajza pomiješajte s maslinovim uljem.
  2. Povrće nasjeckajte i dobro ga pomiješajte, pa dodajte pastu od sosa od paradajza i malo čilija. Začinite soli, biberom i limunovim sokom, ohladite, a prije posluživanje pospite svježim začinskim biljem.

 

Pileća salata s grožđem

Sastojci:

  • 1 pilećih fileta
  • 100 g buđavog sira
  • 40 g jabuke
  • 80 g bijelog grožđa
  • 60 g majoneze
  • 50 g pavlake
  • so
  • biber

Priprema:

  1. Pileće meso isijecite na kockice ili komadiće po želji, kuhajte ga ili propržite.
  2. Prepolovite svako zrno grožđa i izvadite mu košpice, a sir isijecite na kockice.
  3. U veću posudu spojite isječeno meso, sir, grožđe, jabuku, so i biber pa sve povežite kombinacijom majoneze i pavlake, a ukoliko izbjegavate masno, možete i bez toga jer će svejedno biti lijepog ukusa.
  4. Dobro promiješajte, ohladite i servirajte na listu zelene salate.

 

Salata s tjesteninom i kukuruzom

Sastojci:

  • 100 g zelene salate
  • 1 svježa crvena paprika
  • 300 g tjestenine
  • 340 g kukuruza šećerca
  • 150 g pileće šunke
  • 150 g edamera

Priprema:

  1. U posoljenoj kipućoj vodi skuhajte tjesteninu, ocijedite je i dobro rashladite.
  2. U tjesteninu umiješajte šunku, sir i papriku, koje ste narezali na kockice, kukuruz šećerac te očišćenu i nasjeckanu salatu.
  3. Pripremljene sastojke prelijte preljevom od majoneze i jogurta. Poslužite kao predjelo, samostalni obrok ili kao sastavni dio hladne zakuske.

Pročitajte još