Salate su jelo koje mnogi često zanemaruju, a na sami spomen okreću očima. Na prvu se slažemo: list zelenjave ne zvuči zasitno niti zadovoljavajuće, ali ako mašta proradi možemo stvoriti pravu gurmansku deliciju.
U pomoć nam pristiže i kvinoja- idealna žitarica za mršanje, a prerijetko korištena u našim kuhinjama.
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Broj osoba: 4
Sastojci:
- 250 grama kvinoje
- 450 ml vode
- jedno pakovanje slanutka
- krastavac
- crvena paprika
- pola glavice malog crvenog luka
- peršun
Začini za salatu:
- maslinovo ulje
- limunov sok
- kašika vinskog octa
- protisnuti režanj bijelog luka
- bibner i so
Salata s kvinojom jedostavan je, a brz recept:
Kvinoju stavite u lončić srednje veličine i ulijte vodu. Pustite da smjesa zakuha, a onda pustite da se žitarica krčka na srednjoj temperaturi. Kvinoja je gotova kada upije vodu u potpunosti, a treba joj otprilike 15 minuta. Maknite s vatre i pustite da odstoji.
Za to vrijeme pripremite veliku zdjelu i u nju stavite slanutak, narezani krastavac i papriku, peršun i luk.
U drugu zdjelicu dodajte limunov sok, ocat, maslinovo ulje, bijeli luk, so i biber. Promiješajte tekućinu kako bi se okusi spojili i kreirali jedinstveni dressing za salatu.
U veliku zdjelu s povrćem dodajte kvinoju i prelijte dressingom. Uživajte!
Ovu salatu možete pripremiti i uz piletinu, a povrće prilagodite svom ukusu.