Recepti

Ručak u ljetnom stilu: Napravite laganu salatu s kvinojom

Salate su jelo koje mnogi često zanemaruju, a na sami spomen okreću očima. Na prvu se slažemo: list zelenjave ne zvuči zasitno niti zadovoljavajuće, ali ako mašta proradi možemo stvoriti pravu gurmansku deliciju.

U pomoć nam pristiže i kvinoja- idealna žitarica za mršanje, a prerijetko korištena u našim kuhinjama. 

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Broj osoba: 4

Sastojci:

  • 250 grama kvinoje
  • 450 ml vode
  • jedno pakovanje slanutka
  • krastavac
  • crvena paprika 
  • pola glavice malog crvenog luka
  • peršun

Začini za salatu:

  • maslinovo ulje
  • limunov sok
  • kašika vinskog octa
  • protisnuti režanj bijelog luka
  • bibner i so

Salata s kvinojom jedostavan je, a brz recept: 

Kvinoju stavite u lončić srednje veličine i ulijte vodu. Pustite da smjesa zakuha, a onda pustite da se žitarica krčka na srednjoj temperaturi. Kvinoja je gotova kada upije vodu u potpunosti, a treba joj otprilike 15 minuta. Maknite s vatre i pustite da odstoji. 

Za to vrijeme pripremite veliku zdjelu i u nju stavite slanutak, narezani krastavac i papriku, peršun i luk. 

U drugu zdjelicu dodajte limunov sok, ocat, maslinovo ulje, bijeli luk, so i biber. Promiješajte tekućinu kako bi se okusi spojili i kreirali jedinstveni dressing za salatu. 

U veliku zdjelu s povrćem dodajte kvinoju i prelijte dressingom. Uživajte!

Ovu salatu možete pripremiti i uz piletinu, a povrće prilagodite svom ukusu.