Deserti prste da poližeš!

Piše: Redakcija

Bilo da volite šlag kao dodatak uz slasticu, na vrhu ili ipak u kremi deserta – imamo prijedloge za vas


Trifle s jagodama i mangom

Sastojci:

  • 500 ml mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 40 g gustina vanilija (srž mahune ili ekstrakt)
  • 50 g putera
  • 150 g piškota
  • malo mlijeka s rumom
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • mango
  • jagode

Priprema:

  1. Mlijeko naspite u lonac, dodajte vaniliju i zagrijte. U drugoj posudi izmiksajte žumanjke i šećer, kada smjesa postane pjenasta dodajte gustin i malo vrućeg mlijeka, dobro promiješajte, pa ulijte u lonac s vrućim mlijekom. Kuhajte uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Maknite s vatre i u kremu umiješajte puter.
  2. Kremu premjestite u drugu posudu, pokrijte prozirnom folijom i ohladite. Jagode operite, očistite i narežite. Mango operite, ogulite i narežite. Vrhnje umutite u šlag (ne mora biti jako čvrst). Piškote lagano namočite u mlijeko s rumom.
  3. Kada se krema ohladi, maknite foliju i promiješajte kremu. U veliku zdjelu složite sve pripremljene sastojke. Na dno stavite malo kreme, zatim piškote koje je dovoljno samo jednom stranom namočiti, pa opet red kreme zatim voće i šlag. Ponovite s preostalim sastojcima i završite sa šlagom. Zdjelu stavite u frižider i dobro ohladite (minimalno 3-4 sata) prije posluživanja.

 

Ombre torta

Sastojci:

  • 700 g šlaga u prahu
  • 1 l kisele vode
  • 300 g mljevenog keksa
  • 300 g malina
  • 100 g čokolade s lješnjacima

Priprema:

  1. Sloj s keksom plazmom: umutite mikserom 340 g šlaga u prahu s 1/2 l kisele vode. Umiješajte u čvrsto napravljen šlag svu količinu mljevene plazme. Plazmu lagano miješajte, može i mikserom, ali na najsporijem podešavanju.
  2. Sloj s malinama: umutite mikserom 180 g šlaga u prahu s 2,5 dcl kisele vode. U čvrsto napravljen šlag umiješajte pripremljene maline. Maline možete malo ispritiskati prije toga, da ne budu cijele kada ih umiješate.
  3. Sloj s čokoladom: umutite mikserom 180 g šlaga u prahu s 2,5 dcl kisele vode. U čvrsto napravljen šlag, umiješajte lagano čokoladu koju ste prije toga narendali.
  4. U kalup za torte koji ima obruč da se može skinuti, rasporedite na dno sloj s keksom. Preko toga stavite sloj s malinama, a na vrh sloj s čokoladom.
  5. Tako pripremljenu tortu stavite u zamrzivač na nekih 2-3 sata da se dobro rashladi. Pola sata prije služenja prebacite tortu u frižider, kako biste je lakše sjekli.

Napravite čvrst šlag

  1. Kada pripremate šlag iz kesice najbolje je pridržavati se već napisanog uputstva na ambalaži, ali postoje finese koje ćemo vam otkriti.
  2. Za dobijanje fine, kremaste teksture i čvrstog šlaga na 100 g šlaga u prahu trebat će vam tačno 200 ml vode ili mlijeka. Poželjno je da voda ili mlijeko budu što hladniji, tako da prije pripreme neka odstoje u frižideru.
  3. U šlag prvo sipajte tečnosti omjera 1:1, a nakon mućenja dodajte ostatak tečnosti dok ne dobijete homogenu, kompaktnu smjesu. Da ga zasladite, koristite šećer u prahu, a ne kristalni.

Osvježite se limunanom

U vrelim ljetnim danima, uz slastice će vam dobro doći i osvježavajući napitak za koju će vam trebati tri kesice čaja od nane, malo svježe nane, 4-5 limuna, voda, kockice leda i zaslađivač po ukusu: šećer ili med.

Ohlađeni čaj od nane kombinirajte s klasičnom limunadom, dodajte led i zaslađivač, i to je to!


 

 

Ako ikada izgubite temu za razgovor, pokrenite priču o hrani.

Leigh Roy Hunt

 


 

Pročitajte još