846
Bilo da volite šlag kao dodatak uz slasticu, na vrhu ili ipak u kremi deserta – imamo prijedloge za vas
Trifle s jagodama i mangom
Sastojci:
- 500 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 100 g šećera
- 40 g gustina vanilija (srž mahune ili ekstrakt)
- 50 g putera
- 150 g piškota
- malo mlijeka s rumom
- 500 ml vrhnja za šlag
- mango
- jagode
Priprema:
- Mlijeko naspite u lonac, dodajte vaniliju i zagrijte. U drugoj posudi izmiksajte žumanjke i šećer, kada smjesa postane pjenasta dodajte gustin i malo vrućeg mlijeka, dobro promiješajte, pa ulijte u lonac s vrućim mlijekom. Kuhajte uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Maknite s vatre i u kremu umiješajte puter.
- Kremu premjestite u drugu posudu, pokrijte prozirnom folijom i ohladite. Jagode operite, očistite i narežite. Mango operite, ogulite i narežite. Vrhnje umutite u šlag (ne mora biti jako čvrst). Piškote lagano namočite u mlijeko s rumom.
- Kada se krema ohladi, maknite foliju i promiješajte kremu. U veliku zdjelu složite sve pripremljene sastojke. Na dno stavite malo kreme, zatim piškote koje je dovoljno samo jednom stranom namočiti, pa opet red kreme zatim voće i šlag. Ponovite s preostalim sastojcima i završite sa šlagom. Zdjelu stavite u frižider i dobro ohladite (minimalno 3-4 sata) prije posluživanja.
Ombre torta
Sastojci:
- 700 g šlaga u prahu
- 1 l kisele vode
- 300 g mljevenog keksa
- 300 g malina
- 100 g čokolade s lješnjacima
Priprema:
- Sloj s keksom plazmom: umutite mikserom 340 g šlaga u prahu s 1/2 l kisele vode. Umiješajte u čvrsto napravljen šlag svu količinu mljevene plazme. Plazmu lagano miješajte, može i mikserom, ali na najsporijem podešavanju.
- Sloj s malinama: umutite mikserom 180 g šlaga u prahu s 2,5 dcl kisele vode. U čvrsto napravljen šlag umiješajte pripremljene maline. Maline možete malo ispritiskati prije toga, da ne budu cijele kada ih umiješate.
- Sloj s čokoladom: umutite mikserom 180 g šlaga u prahu s 2,5 dcl kisele vode. U čvrsto napravljen šlag, umiješajte lagano čokoladu koju ste prije toga narendali.
- U kalup za torte koji ima obruč da se može skinuti, rasporedite na dno sloj s keksom. Preko toga stavite sloj s malinama, a na vrh sloj s čokoladom.
- Tako pripremljenu tortu stavite u zamrzivač na nekih 2-3 sata da se dobro rashladi. Pola sata prije služenja prebacite tortu u frižider, kako biste je lakše sjekli.
Napravite čvrst šlag
- Kada pripremate šlag iz kesice najbolje je pridržavati se već napisanog uputstva na ambalaži, ali postoje finese koje ćemo vam otkriti.
- Za dobijanje fine, kremaste teksture i čvrstog šlaga na 100 g šlaga u prahu trebat će vam tačno 200 ml vode ili mlijeka. Poželjno je da voda ili mlijeko budu što hladniji, tako da prije pripreme neka odstoje u frižideru.
- U šlag prvo sipajte tečnosti omjera 1:1, a nakon mućenja dodajte ostatak tečnosti dok ne dobijete homogenu, kompaktnu smjesu. Da ga zasladite, koristite šećer u prahu, a ne kristalni.
Osvježite se limunanom
U vrelim ljetnim danima, uz slastice će vam dobro doći i osvježavajući napitak za koju će vam trebati tri kesice čaja od nane, malo svježe nane, 4-5 limuna, voda, kockice leda i zaslađivač po ukusu: šećer ili med.
Ohlađeni čaj od nane kombinirajte s klasičnom limunadom, dodajte led i zaslađivač, i to je to!
Ako ikada izgubite temu za razgovor, pokrenite priču o hrani.
Leigh Roy Hunt