Recepti

Ne znate šta za ručak? Donosimo vam tri recepta s tikvicama

Tikvice pripadaju vrsti Cucurbitaceae, a u botaničkom smislu smatraju se voćem. No, u kuhinjama širom svijeta, a tako i u našoj, spremaju se na načine kao i ostatak povrtnih plodova. Karakterizira ih duguljast oblik i zelena kora zbog čega vrlo liče krastavcima. Njihov je plod bogat hranjivim tvarima, pa bi ih trebali češće uvrštavati na svoj jelovnik



Punjene tikvice

Sastojci:

  • 1 glavica luka
  • 3 čehna bijelog luka
  • 300 g mljevenog mesa
  • 100 g obarene riže
  • 30 g sjeckanih badema
  • so, biber
  • mljevena paprika
  • mljeveni kim
  • 4 tikvice
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 16 komada cheri paradajza

 

Priprema

  1. Isjeckajte glavicu crvenog i čehno bijelog luka, pa izmiješajte s mljevenim mesom i bademima. Posolite, pobiberite, dodajte papriku, kim i cimet.
  2. Operite tikvice, očistite ih i uzdužno prepolovite. Izdubite tikvice kašičicom i napunite ih mesom. Zagrijte rernu na 200 stepeni.
  3. Poredajte napunjene polovine tikvica. Prelijte maslinovim uljem, pospite paprikom, poredajte polovine paradajza i pecite oko 35 minuta. Dekorirajte po želji.

 

Krem čorba od tikvica

Sastojci:

  • 1 veća tikvica
  • 1 srednja glavica crvenog luka
  • 2 mrkve
  • začin od suhog povrća
  • 1 kašika brašna
  • šolja mlijeka
  • maslinovo ulje, sirće
  • bosiljak

 

Priprema:

  1. Crveni luk sitno isjeckajte, pa pržite na ulju dok ne bude staklast. Operite mrkvu, tikvicu ogulite i očistite od sjemenki, isjeckajte ih na kockice, pa dodajte uprženom luku.
  2. Dodajte vodu i stavite da se prokuha dok povrće ne omekša. Dodajte pola čaše mlijeka, začin od suhog povrća. Ispasirajte čorbu štapnim mikserom.
  3. Na kraju dodajte vodenu zapršku (dvije do tri kašičice brašna razmutite u pola čaše mlijeka) i poslije nekoliko minuta isključite. Po želji, pred serviranje možete dodati sirće. Ukrasite listićima bosiljka ili nekog drugog začinskog bilja.

 

Pohovane tikvice

Sastojci:

  • 2 veće tikvice
  • 3 jaja
  • 3 čehna bijelog luka
  • 50 g sira (nije obavezno)
  • brašno
  • so ili začin od suhog povrća
  • svjež peršun
  • svježe začinsko bilje

 

Priprema:

  1. Oljuštite tikvice (ako su jako mlade dovoljno ih je samo oprati) i narendajte. Dodajte jaja, ispasirani bijeli luk, nasjeckani svježi peršun i brašno. Masa treba da bude malo gušća nego za palačinke. Dodajte so ili začin po ukusu i rendani sir (po želji).
  2. Kutljačom vadite masu i pržite na vrelom ulju. Okrećite ih širokom lopaticom. Vadite na papirni ubrus da bi se ocijedile od viška masnoće. Ukrasite svježim začinskim biljem.

 


Dobro je znati

Tikvice su dijetalna namirnica jer više od 90 posto ploda čini voda. Ne čudi onda što se u stotinjak grama nalazi tek 16 kalorija. Najbolje ih je lagano prepržiti na nešto zdravih masnoća s drugim ljetnim povrćem


Pomoć u kuhinji

Kako poboljšati ukus pire krompiru?


Ako želite da pire krompir ima jači okus, dodajte mu 100 grama kozijeg ili feta sira.

Ako, ipak želite kremasti pire, u njega dodajte 100 g kremastog sira.

Za gurmane se preporučuje dodatak 100 g rendanog kačkavalja.

Ako volite ljuto u njega dodajte kašiku nasjeckanih čili papričica.

Za one koji uživaju u španskoj kuhinji, u pire dodajte četiri kašičice mljevene paprike i dekorirajte vlascem.

Kada pire začinite kurkumom i kimom, onda dobijate indijski pire krompir.

Također, u pire možete umiješati sok od jednog limuna i kašičicu sitno sjeckanog ruzmarina.