Recept dana: Ko je za neodoljive ljubičaste kiflice?

Piše: Redakcija
Kiflice s kiselim vrhnjem, aronijom i džemom od šumskog voća su zalogaj s kojim ne možete pogriješiti!

Tražite li način da se zasladite, obratite pažnju na jedan odličan recept koji vam danas donosimo. Pronašli smo ga na blogu “Cooking with the cat”. Riječ je o vizualno jako atraktivnim ljubičastim kiflicama s kiselim vrhnjem, koje im daje posebnu mekoću i finu aromu. Priprema je relativno jednostavna, a sve što vam treba je nešto vremena i malo dobre volje!


Sastojci (za 24 kiflice): 

  • 40 g putera (+ 20 g za premazivanje)
  • 110 ml toplog mlijeka
  • 10 g praha aronije
  • 5 g praha cvekle
  • 1 kesica suhog kvasca
  • 150 g kiselog vrhnja
  • 375 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 20 g šećera
  • prstohvat soli
  • Džem od šumskog voća  

Priprema:

Rastopljeni puter i toplo mlijeko pomiješamo s prahom aronije i cvekle, te smjesi dodamo i suhi kvasac. U veliku posudu stavimo brašno, prašak za pecivo, šećer i so i dobro promiješamo da se ujednači. Dodamo im smjesu s kvascem koja je odstajala nekoliko minuta i kiselo vrhnje. Mijesimo, električnim mikserom s nastavcima za tijesto, prvo lagano dok se tijesto ne poveže u kuglu a zatim jače, 5-7 minuta dok nije potpuno glatko. Prekrijemo ga prozirnom folijom i ostavimo na toplom, da se diže, barem jedan sat. Tijesto potom podijelimo na 3 jednaka dijela (svaki bi trebao imati oko 250 g) te svaki dio razvaljamo u krug debljine 0,5 cm. Razrežemo ga na 8 jednakih trokutića koje potom vrlo lagano namažemo puterom i na svaki, na najširoj strani stavimo po kašičicu džema.  

Džem potom preklopimo tijestom i zarobimo u mali džepić koji dobro zatvorimo sa svih strana tako da nam fil ne bi iscurio vani. Zatvoreni džepić omotamo vrhom trokuta u kiflicu. Zarolane kiflice slažemo na papir za pečenje i ostavimo na sobnoj temperaturi da se odmore. Prije pečenja ih možemo premazati i razmućenim bjelanjkom za sjaj. Rernu zagrijemo na 180°C, i u nju na dno stavimo posudu s vodom koja isparava tokom pečenja. Kiflice pečemo 18 minuta. Cilj je da vaše kiflice zadrže lijepu ljubičastu boju koju tijestu daju aronija i cvekla, tako ako primijetite da su počele dobivati previše boje, prekrijte ih aluminijskom folijom da zaustavite tu promjenu.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti