Tražite li način da se zasladite, obratite pažnju na jedan odličan recept koji vam danas donosimo. Pronašli smo ga na blogu “Cooking with the cat”. Riječ je o vizualno jako atraktivnim ljubičastim kiflicama s kiselim vrhnjem, koje im daje posebnu mekoću i finu aromu. Priprema je relativno jednostavna, a sve što vam treba je nešto vremena i malo dobre volje!
Sastojci (za 24 kiflice):
- 40 g putera (+ 20 g za premazivanje)
- 110 ml toplog mlijeka
- 10 g praha aronije
- 5 g praha cvekle
- 1 kesica suhog kvasca
- 150 g kiselog vrhnja
- 375 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 20 g šećera
- prstohvat soli
- Džem od šumskog voća
Priprema:
Rastopljeni puter i toplo mlijeko pomiješamo s prahom aronije i cvekle, te smjesi dodamo i suhi kvasac. U veliku posudu stavimo brašno, prašak za pecivo, šećer i so i dobro promiješamo da se ujednači. Dodamo im smjesu s kvascem koja je odstajala nekoliko minuta i kiselo vrhnje. Mijesimo, električnim mikserom s nastavcima za tijesto, prvo lagano dok se tijesto ne poveže u kuglu a zatim jače, 5-7 minuta dok nije potpuno glatko. Prekrijemo ga prozirnom folijom i ostavimo na toplom, da se diže, barem jedan sat. Tijesto potom podijelimo na 3 jednaka dijela (svaki bi trebao imati oko 250 g) te svaki dio razvaljamo u krug debljine 0,5 cm. Razrežemo ga na 8 jednakih trokutića koje potom vrlo lagano namažemo puterom i na svaki, na najširoj strani stavimo po kašičicu džema.
Džem potom preklopimo tijestom i zarobimo u mali džepić koji dobro zatvorimo sa svih strana tako da nam fil ne bi iscurio vani. Zatvoreni džepić omotamo vrhom trokuta u kiflicu. Zarolane kiflice slažemo na papir za pečenje i ostavimo na sobnoj temperaturi da se odmore. Prije pečenja ih možemo premazati i razmućenim bjelanjkom za sjaj. Rernu zagrijemo na 180°C, i u nju na dno stavimo posudu s vodom koja isparava tokom pečenja. Kiflice pečemo 18 minuta. Cilj je da vaše kiflice zadrže lijepu ljubičastu boju koju tijestu daju aronija i cvekla, tako ako primijetite da su počele dobivati previše boje, prekrijte ih aluminijskom folijom da zaustavite tu promjenu.