Recepti

Ne znate šta za iftar? Pogledajte naše prijedloge

Ovih dana sve miriše na ramazan, a iftari, somuni i tradicionalna sofra najčešći su gosti u mnogim domovima. Ne sumnjamo da većina domaćica zna napraviti tradicionalna jela poput sarme, sogan dolme, pite, hurmašica…, pa vam tako ovoga puta donosimo recepte za jela koja nisu baš česta na ramazanskim soframa

Grčka salata

Sastojci:

  • 400 gr feta sira
  • 1 veći krastavac
  • 2 veća paradajza
  • 1 veća paprika babura
  • 1 ljubičasti luk srednje veličine
  • 150 gr maslina
  • maslinovo ulje
  • so
  • origano

Priprema:

  1. Luk isijecite na listiće, papriku na rezance, a paradajz na kolutove koje zatim prepolovite, isto tako i krastavac.
  2. Redajte onda red krastavaca koje malo posolite i pospete s malo maslinovog ulja, zatim redajte red paradajza, pa opet posolite, pouljite i pospite malo origana, pa red paprike koju također posolite i pouljite. Zatim stavite red maslina, a onda promiješajte (pazite da ne gnječite miješajući).
  3. Na vrh stavite feta sir koji pospete origanom i prelijete maslinovim uljem. Sad je spremno za služenje.

Musaka od patlidžana

Sastojci:

  • 3 veća patlidžana
  • 3 jaja
  • 1 šolja brašna
  • 500 g mljevenog mesa
  • 1 glavica luka
  • 1 paprika
  • 1 paradajz
  • so
  • biber
  • mješavina začina
  • bijeli luk
  • peršun ili origano

Priprema:

  1. Ogulite patlidžan i isijecite na ploške. Posolite i prelijte vodom, pa ostavite da stoje 10-tak minuta. Zatim procijedite i začinite mješavinom začina. Umutite tri jajeta. Svaku ploškicu patlidžana uvaljajte u brašno, pa u umućena jaja. Pržite u vrelom ulju, dok ne porumene s obje strane.
  2. Na malo ulja ispržite glavicu sitno isjeckanog luka, dodajte i sitno sjeckanu papriku, zatim i meso. Kad meso bude prženo, dodajte sitno sjeckan, oljušteni paradajz, mješavinu začina, so, biber i po želji ostale začine. Još kratko dinstajte, pa sklonite s vatre. U vatrostalni pleh poredajte red pohovanih patlidžana, pa preko staviti polovinu smjese od mesa i povrća.
  3. Prekrijte drugim slojem patlidžana, pa preko stavite ostatak smjese od mesa.
  4. Prekrijte još jednim redom patlidžana. Umutite jaja i pavlaku, začinite po želji, pa prelijte preko.
  5. Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni, oko 20 minuta dok ne porumeni. Ako želite preko možete dodati rendani sir ili vrhnje.

Cheesecake sa šumskim voćem

Sastojci:

  • 220 g mljevenog petit keksa
  • 150 g putera
  • 2 kašike meda
  • 500 g ABC sira
  • 3 dcl vrhnja za šlag
  • 160 g šećera u prahu
  • sok od pola limuna
  • 2 kesice želatine
  • 450 g šumskog voća
  • 4 kašike šećera
  • 2 vanilin šećer
  • 1 dcl vode

Priprema:

  1. Puter otopite i sjedinite s keksom i medom. Stavite u kalup i izravnajte, da izgleda kao biskvit.
  2. ABC sir i šećer u prahu dobro izmiješajte, dodajte ulupano vrhnje za šlag, sok od limuna i otopljenu kesicu želatina. Kremu stavite na podlogu od keksa i lijepo poravnajte. Ostavite u frižider da se krema stisne.
  3. Šumsko voće, šećer, vanilin šećer i vodu stavite na laganu vatru da proključa nekoliko minuta, da voće otpusti sok. Sklonite s vatre, te pažljivo umiješajte jednu kesicu želatina.
  4. Ostavite oko pola sata da se hladi na sobnoj temperaturi. Kada se ohladilo, pažljivo stavite preljev preko kreme od sira. Najbolje bi bilo da se krema prethodno hladila 2-3 sata.
  5. Kada je i preljev gotov, kolač ide na hlađenje, najbolje da ostane preko noći.