326
Donosimo vam nekoliko načina na koje možete da iskoristite stari hljeb, a da ga ne bacate.
- Hljeb stavite u nakvašenu papirnu kesu. U zagrijanu rernu stavite hljeb u kesi i zagrijavajte tri minute. Vaš hljeb će biti kao nov!
- Ako ga ne želite odmah koristiti možete ga zamrznuti.
- Napravite prezlu. Stavite komadiće hljeba i sušite na najnižoj temperaturi u rerni, a zatim ih sameljite. Mljeveni hljeb vratite u rernu i sušite još sat vremena na najnižoj temperaturi. Ohladite i prebacite u teglu.
- Komadić hljeba dodajte čorbi da dobijete odgovarajuću gustinu.
- Stavite komadić hljeba u ladicu u kojoj držite povrće. Hljeb će upiti pretjeranu vlagu i produžiti vijek vašem povrću. Svaka dva dana zamijenite hljeb.
- Osušeni i izmrvljeni hljeb pomiješajte sa zemljom u kojoj su vaše biljke posađene. One će zemlji dati vlažnost i nahraniti je.
- Iskoristite ga za tost, bruskete, pripremu ćufti i toplih sendviča.