Recept dana: Torta s kruškama i lješnjacima

Piše: Redakcija

Sastojci za biskvit:

  • 20 g putera
  • 3 velika jaja
  • 95 g šećera
  • 95 g brašna
  • kašika kakao praha
  • prstohvat soli

Sastojci za fil:

  • 3-4 kruške
  • 3 kašike meda
  • kardamom
  • cimet
  • zvjezdani anis
  • sok pola limuna
  • voda
  • 220 g svježeg sira
  • 125 g šećera u prahu
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 100 g pečenih lješnjaka (možete dodati i orahe)

 

Priprema:

  1. Zagrijte rernu na 180 stepeni, a mali okrugli kalup promjera 20 cm obložite pek papirom. Otopite puter nad laganom vatrom i stavite ga sa strane da se malo ohladi. U zdjelu stavite jaja i šećer, te krenite miješati mikserom. Miješajte dugo i uporno dok se smjesa ne zgusne, udvostruči i nastane hiljade sitnih mjehurića. Oko 7-10 minuta.
  2. Pomiješajte brašno, kakao i so u drugoj zdjeli, pa nježno prosijajte polovicu brašna u mješavinu jaja. Nježno umiješajte brašno u jaja potezima lopaticom u obliku brojke osam. Isto napravite i s drugom polovicom brašna. Sada lagano usipajte puter po kraju posude i nježno ga umiješajte. Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite oko 25 minuta. Pečeno izvadite, ohladite i prema želji prerežite po dužini.
  3. Kruške ogulite i narežite ih na ploške. U dubljem loncu pomiješajte vodu, med, limunov sok, i začine te sve kuhajte dok ne prokuha. Smanjite vatru, ubacite kruške i lagano ih pasirajte dok malo ne omekšaju. Izvadite kruške iz vode, ocijedite ih, narežite na manje kockice i koristite ih za filovanje torte. Ako želite neke kruške možete ostaviti cijele za dekoraciju.
  4. Tečnost u kojoj su se kuhale kruške nastavite kuhati kako bi se reducirala u gusti sirup. Izmiješajte sir sa šećerom u prahu. Tucite slatko vrhnje mikserom pa kad se malo učvrsti dodajte ga siru.
  5. Svaku koru premažite ovom mješavinom i narezanim voćem te slažite jedno na drugo. Lješnjake grubo nasjeckajte pa njima posipajte tortu. Na kraju sve prelijte reduciranim sirupom od kuhanja kruški.

Pročitajte još