Kulinarski savjet: Naučite kako očistiti lignje

Piše: Redakcija

Lignje se mogu spremiti na hiljadu načina; puniti, pržiti, kuhati ili spremiti u rerni. Kod kupovine morate paziti da lignja ima čvrsto tijelo, da je staklenasta i skoro ljepljiva. Svježe kupljene lignje najbolje bi bilo pojesti u roku dva dana, a prije toga naučite kako ih pravilno očistiti.

Lignju prvo treba oprati u komadu, zatim odvojiti glavu s krakovima od tijela. Samim time se povlači i probavni trakt, a ako želite iskoristiti tintu, povucite vrećicu s tintom i pazite da ostane u komadu.

Poprečno presijecite glavu lignje ispod očiju tako da se kraci u jednom komadu odvoje od glave, a s njih uklonite oči i zube. Odvojite iznutricu tako da povučete krakove i “istisnete kljun”. Odrežite krila od tijela lignje i lagano odvojite opnu i ogulite. Na sredini tijela potražite kralježnicu i lagano je izvucite iz tijela lignje.

Otvorite tijelo rezom i struganjem očistite unutrašnjost. Nakon čišćenja izrežite ju na kolutiće. S unutarnje strane lagano zarežite u križ ili isijecite na rezance prema željama i receptu.

Lignje možete pržiti lagano umiješane u brašno, kuhati u umaku, ili poširati u ribljem temeljcu pazeći da se ne prekuhaju.

Pročitajte još