486
Sastojci:
Tijesto:
- 200 g glatkog brašna
- 100 g putera
- prstohvat soli
- 30 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 1 kašika vode
Krema:
- 240 g žumanjka
- 240 g šećera
- 2 jaja
- 170 ml limunovog soka
- 230 g putera
Priprema:
- Rernu zagrijte na 180 °C. U posudi pomiješajte suhe sastojke, te dodajte puter i prstima spojite u jednu smjesu. Lagano napravite loptu, zamotajte u foliju, stavite u frižider najmanje 30 minuta.
- Vatrostalnu ili keramičku posudu za pite premažite puterom, razvaljajte tijesto na debljinu nekih 5-6 mm, te stavite u zamrzivač na pola sata. Izvadite iz zamrzivača, štapićem ili vilicom napravite rupice na tijestu te pecite tijesto 180 °C 30-tak minuta. Izvadite i smanjite temperaturu na 130 °C.
- Krema se kuha na pari. U posudu stavite sastojke (žumanjke, šećer, jaja i limunov sok). Sjedinite smjesu i na pari kuhajte 7-8 minuta, miješajući sve vrijeme. Kad se krema zgusne maknite s pare i dodajte hladni puter koji ste prije toga nasjekli na kockice.
- Miješajte s metlicom za kuhanje dok se cijeli puter ne rastopi. Prelijte gotovu smjesu po prije pečenoj kori i vratite u rernu na 10-15 minuta.
- Ostaviti na hladnom mjestu. Najbolje napravite dan prije služenja da krema bude potpuno hladna. Ohlađenu pitu ukrasite šlagom ili po želji.