Recept dana: Pita od limuna

Piše: Redakcija

Sastojci:

Tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g putera
  • prstohvat soli
  • 30 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 kašika vode

Krema:

  • 240 g žumanjka
  • 240 g šećera
  • 2 jaja
  • 170 ml limunovog soka
  • 230 g putera

Priprema:

  1. Rernu zagrijte na 180 °C. U posudi pomiješajte suhe sastojke, te dodajte puter i prstima spojite u jednu smjesu. Lagano napravite loptu, zamotajte u foliju, stavite u frižider najmanje 30 minuta.
  2. Vatrostalnu ili keramičku posudu za pite premažite puterom, razvaljajte tijesto na debljinu nekih 5-6 mm, te stavite u zamrzivač na pola sata. Izvadite iz zamrzivača, štapićem ili vilicom napravite rupice na tijestu te pecite tijesto 180 °C 30-tak minuta. Izvadite i smanjite temperaturu na 130 °C.
  3. Krema se kuha na pari. U posudu stavite sastojke (žumanjke, šećer, jaja i limunov sok). Sjedinite smjesu i na pari kuhajte 7-8 minuta, miješajući sve vrijeme. Kad se krema zgusne maknite s pare i dodajte hladni puter koji ste prije toga nasjekli na kockice.
  4. Miješajte s metlicom za kuhanje dok se cijeli puter ne rastopi. Prelijte gotovu smjesu po prije pečenoj kori i vratite u rernu na 10-15 minuta.
  5. Ostaviti na hladnom mjestu. Najbolje napravite dan prije služenja da krema bude potpuno hladna. Ohlađenu pitu ukrasite šlagom ili po želji.

Pročitajte još