Jaja kao idealan doručak

Piše: Redakcija

Kanadski naučnici otkrili su da ako doručkujete dva jajeta imate smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti i raka.

Јaja su odličan izvor proteina i sadrže vitamine A, D i E, B12, riboflavin i folat, kao i minerale jod, željezo, kalcijum, cink i selen.

Tajna je, prema kanadskom istraživanju, u tome što jaja sadrže triptofan i tirozin. Ako započnete dan sa dva kuhana jajeta imaćete energiju za radni elan.

Takođe, vaš izbor mogu da budu i pržena jaja koja se preporučuju kao doručak ako ste na dijeti i želite da smršavite.

Јedino pravilo je da ako jedete jaja da sa njima ne miješate ugljene hidrate, odnosno hljeb. A američki istraživači su otkrili da konzumacija jaja za doručak uz lakšu ishranu duplo ubrzava gubitak kilograma.

Јaja treba da budu vaš izbor za doručak jer osim proteina, u značajnim količinama posjeduju skoro sve esencijalne vitamine i minerale, kao i druge sastojke koji povoljno djeluju na zdravlje.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti