Naučite sušiti voće prirodnim putem

Piše: Redakcija

Savjetuju se veći plodovi, zbog toga što bi se koštunjavo voće moglo skupiti za vrijeme sušenja.

Voće prvo operite, a zatim i prepolovite, osim šljiva koje ostaju cijele. Mrežu za rernu obložite krpama, a nakon toga posložite željeno voće s izrezanom stranom okrenutom prema gore.

Želite li osušiti jabuke potrebno je imati so i vodu. Jabuke operite i nakon toga uklonite jezgru pomoću posebnog odstranjivača. Zatim ih izrežite na kolutove ili na tanje šnite ako želite da imaju oblik poput čipsa. Da jabuke ne bi odmah potamnile, bilo bi ih potopiti u smjesi od 1,5 l vode i 2 kašičice soli. Jabuke prvo izrežite, zatim ih objesite u rerni. Tokom sušenja vrata rerne moraju biti otvorena.

Kako bi bili sigurni da će sušenje hrane biti uspješno, trebate se pobrinuti za mreže za sušenje. Njih možete sami napraviti tako što će se preko drvenog okvira uplesti vrpce i sve pokriti mrežom za insekte. Limene i aluminijske posude treba izbjegavati kada je u pitanju čuvanje sušenog voća. Umjesto njih preporučuju se papirne kese , staklenke, keramičke i plastične posude. Snalaženje će biti lakše ako se na svaku od posuda stavi naljepnica na kojoj će stajati datum i ime voća.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti