Mladi sir i med uz slatko vino – Vrlo mlade kravlje sireve s mliječnim okusom (naprimjer ricotta i mozzarella) za desert možete preliti s malo meda. Poslužite ih sa slatkim vinima kao što su desertni muškat i predikatni traminac.
Kremasti sirevi privlače kiselkasta vina – Nježni sirevi, kao što je francuski brie, slagat će se s bijelim vinima nježnih mirisa – primjerice, sauvignonom bijelim. Ako je sir kremastiji (zreli camembert), bolja su kiselkasta bijela vina. Uz trapist i gaudu pristaje pinot crni ili merlot.
Ukusno, slatko i aromatično – S plavim sirevima osebujnih i snažnih okusa i mirisa vrlo dobro se slažu slatka vina. Uz slane i aromatične (parmigiano grano) sireve pristaju suha i aromatična vina.
Tvrdi sir podnosi snažno vino – Jake i tvrde ovčje sireve najbolje je kombinirati sa snažnim crnim vinima ili plavcima. Ne možete pogriješiti niti sa starijim i barriqunim cabernet sauvignonom.