Začinite praznike: Cimet, muškatni oraščić, klinčić, đumbir…

Piše: Redakcija

Šta bi bili praznici bez pravih zimskih začina? Najveći užitak je kada se kućom širi miris svježe pečenih kolačića, cimeta, muškatnog oraščića i klinčića. Osim što su ukusni, božićni začini imaju pozitivno djelovanje na zdravlje. Vjerovatno i vi osjetite miris bakinih ili majčinih kolača u zraku. Kako bi i sami priuštili tu mirisnu harmoniju vrijeme je da svoje kuhanje obogatite najpoznatijim przaničnim začinima i krenete u stvaranje svojih novih mirisnih uspomena. Iako mnoge od njih koristimo tokom cijele godine, neki, kao što su cimet, klinčić, đumbir i vanilija, postali su simboli praznika, oplemenjujući najčešće slastice i tople napitke

Cimet

O dobrobiti cimeta svi smo već upoznati, od toga da se uz čaj od cimeta može sniziti holesterol, do toga da stvara ravnotežu šećera u krvi. Osim zdravih učinaka, njegov miris prvo podsjeća na toplinu i praznike. Ovaj začin je glavni sastojak božićnih keksića, medenjaka i kolača, ali i kuhanog vina koje ne bi bilo ono što jeste bez cimeta. Cimet se spominje u kineskim zapisima iz 2800. godine prije nove ere, kada se koristio kao lijek za prehladu i probavne smetnje. Posebno je zanimljivo da je porijeklo ovog začina stoljećima bilo nepoznato, a kako su trgovačke rute iz Cejlona bile duge i teške, o njegovom se porijeklu isprepletalo mnogo mitova. Iako je danas jedan od najraširenijih začina, nedavno je bio rijedak i skup te su ga upotrebljavali najviši slojevi društva. Njegova se proizvodnja proširila na druge dijelove svijeta te je danas začin bez kojeg je teško zamisliti štrudlu od jabuka ili, toplu čokoladu, a isprofilirao se i kao nazmjenjiva božićna mirođija.

Klinčić

Klinčić je nalik čavliću, a vjerovatno ste upoznati s njim jer su vaše nane i mame s njim ukrašavali narandže. Sam po sebi ima specifičan, topao miris koji će vas vratiti u djetinjstvo. Osim za ukrašavanje, koristi se u pečenju riže, graha i kiselom povrću. Odličan je za bolju probavu, a koristi se i za liječenje dišnih puteva. Zbog toga je prozvan kao prirodni antioksidans. Ako ga dodajete u kuhano vino, pustit će svoj slatkasti okus, a začin je i mnogih prazničnih kolača. Nekad je slovio kao luksuzan proizvod koji su posebno cijenili stari Rimljani. Bio je jedan od najcjenjenijih začina 16. i 17. stoljeća te povod brojnim ekspedicijama. Danas klinčić nalazimo isključivo u gastronomiji, bez čijeg su mirisaa i okusa Božić naprimjer i Nova Godina nezamislivi.

Muškatni oraščić

Jedan je od omiljenih prazničnih začina, a nije ni čudo s obzirom na njegovu aromu i okus. Odlično se uklapa u raznovrsna jela, slana i slatka, te u čajevima. Ako ga koristimo u minimalnim količinama na dnevnoj bazi, koristan je i za naše zdravlje. U Indiji se koristio za ublažavanje glavobolje, groznice i lošeg zadaha, dok se prema arapskim zapisima upotrebljavao za liječenje probavnih smetnji, ali i kao afrodizijak. Porastom proizvodnje i smanjenjem cijene ovaj začin postao je većini dostupan i danas se proizvodi na mnogim mjestima, u Indiji, Maleziji, na raznim karipskim otocima, Novoj Gvineji i Šri Lanki. Zanimljiv je podatak da se prije nekoliko stotina godina od prodaje vrećice ovog aromatičnog začina moglo bezbrižno živjeti do kraja života. Osim što se predlaže dodavanje oraščića pri kraju pečenja, također se mogu s njim začiniti različite supe, umaci i kolači, poput kolača s đumbirom. Najpoznatija upotreba oraščića je u medenjacima i pravim prazničnim keksima.

Đumbir

Kao i prethodna tri začina, i đumbir se može koristiti u svim vrstama jela, a za hladne dane je posebno dobar čaj s đumbirom. Ugrijat će vas, a pomoći vam i kod menstrualnih bolova i glavobolje. Dodaje se u medenjake raznih oblika. Danas se može pronaći u gotovo svakoj prodavnici, pristupačan je, a u praznično vrijeme kolačićima s đumbirom grade se slatke kućice i izrađuju popularni ukrasi za bor.

Kardamom

Kao i đumbir, i kardamom se često dodaje u medenjake. Dobit će limunsku aromu, a u takvim slasticama koristi se mljeveni. Prije upotrebe u slanim jelima, kardamom se treba popržiti. Ovaj začin je odličan za marinadu, posebno za piletinu, dok ove godine možete spremiti i hljeb sa kardamom, inače tradicionalan norveški recept, koji će vam donijeti poseban praznični okus. Ako imate problema s mokrenjem, slab apetit i povišenu temperaturu, ovaj začin je idealan za riješavanje tih problema.

Vanilija

Iako se vanilija koristi tokom cijele godine, u ovo praznično vrijeme više će ispuniti zrak opojnim mirisom. Od davnina su mahunu orhideje Vanilla planifolia, još prije nego je Kolumbo otkrio novi svijet, uzgajali Indijanci s područja današnjeg Meksika te je koristili u ritualima. Vanilija je začin koji se često nalazi u receptima, ali ne treba je miješati s vanilin šećerom. Iako vanilin šećer daje okus vanilije, tek kad probate pravu vaniliju, shvatit ćete koji je njen pravi okus. Takozvane mahune od vanilije mogu se koristiti nekoliko puta u pripremi slastica, a može se prepoloviti i po pola ako želite da ostavi jači okus. Osim u slasticama, vanilija je začin koji opušta, te koja ublažava zubobolje i opekotine. Odlična je u trudnoći za ublažavanje mučnina, kao i kod akni. U okusu vanilije nekad su uživali samo aristrokrati i najviši slojevi društva. Zašto ne biste uživali i vi.

Zvjezdasti anis

Samim svojim izgledom budi przanično raspoloženje. S njim možete začiniti razne specijalitete, ali potrebno ga je stavljti u malim količinama zbog jačine arome. Koristi se u prazničnim desertima širom Evrope, a sa svojim slatkastim okusom podići će svaku voćnu salatu, kompot, kolače i kekse. Čaj od anisa će vam pomoći kod probave, kao i problema s dišnim putevima. Odličan je i za smirivanje nadutosti nakon praznične gozbe.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti