Recept dana: Piletina s narandžom

Piše: Redakcija

Sastojci:

  • 1 kg pilećih prsa
  • 1 jaje
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kašičica bibera
  • 2 kašike ulja
  • pola kašičice kukuruznog škroba
  • 1/4 šoljice brašna
  • 1 kašičica korijena đumbira
  • 1 kašičica bijelog luka, mljevenog
  • pola kašičice čili paprike
  • 1/4 šoljice vode
  • 1,5 kašičica sezamovog ulja
  • 1,5 kašičica soja sosa
  • 1,5 kašika vode
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika bijelog octa
  • narandža

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte soja umak, vodu, šećer, bijeli ocat i narandžinu koricu. Kad završite, stavite sa strane.
  2. U drugoj zdjeli pomiješajte jaje, so, biber i kašiku ulja. U posebnu zdjelu dodajte kukuruzni škrob i brašno, te dobro izmiješajte. U trećoj, manjoj zdjeli, rastopite kašiku kukuruznog škroba u ¼ šoljice vode i stavite sa strane. Počnite zagrijavati ulje u woku. Komade piletine umočite u smjesu od jaja, zatim u smjesu od kukuruznog škroba i pržite 3-4 minute dok ne poprime zlatnu boju i ne postanu hrskavi.
  3. Sljedeći korak je uklanjanje ulja i čišćenje woka. Zagrijte 15 sekundi na jakoj vatri, a potom dodajte kašiku ulja, korijen đumbira i češnjaka i pržite 10 sekundi. Dodajte chili paprike i luk, miješajte i pržite kratko. Dodajte umak od naranče, potom piletinu i sve dobro miješajte. Umiješajte vodu i mješavinu kukuruznog škroba i dodajte još sezamovo ulje.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti