Tanjir supe od cvekle za dva kilograma manje

Piše: Redakcija

Ukoliko želite smršati na zdrav način supa od cvekle je pravi način za to.

Cvekla je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Puna je željeza pa je iz tog razloga iidealna za anemične osobe, osim toga niskokalorična je namirnica s puno vlakana i dobrih proteina koja nas čini sitima i daje nam energiju. Sadrži i folnu kiselinu te vitamine B1, B2, B3 i B6.

Za one koji žele smršati na zdrav način sjajan je izbor supa od cvekle koja skida do 2 kilograma u 10 dana.

Sastojci za supu

– 500 ml vode
– 400 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
– 2 cvekle srednje veličine
– 2 kašike jabučnog sirćeta
– 1 mala kašika kiselog vrhnja
– malo soli
– kopar
– nekoliko kapi limuna
– malo svježeg hrena po želji

Priprema:

1. Cveklu ogulite, operite i narežite na sitnije kockice. Zatim je stavite u posudu s vodom, posolite i stavite na kuhanje. Kuhajte cveklu oko 25 minuta ili sve dok ne omekša, tj. sve dok nožem ne možete lagano proći kroz nju.

2. Zagrijte pileći ili povrtni temeljac. Ubacite u njega kuhanu cveklu, jabučno sirće i kopar pa uz pomoć štapnog miksera ili blendera sve sastojke pretvorite u kremastu supu.

3. Na kraju dodajte u supu malo limuna i kašiku kiselog vrhnja, a po želji u nju možete izrendati i malo svježeg hrena koji se sjajno slaže s cveklom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti