525
Bilo da ih volite piti u društvu ili sami u udobnosti toplog doma, smješteni u najdražem komadu namještaja, topli napici poput kuhanog vina ili vruće čokolade neizostavan su dio ovih hladnijih dana. Donosimo vam tri recepta koja stvaraju osjećaj ugodnosti i griju vaše tijelo
TOPLA ČOKOLADA S ČILIJEM
Sastojci:
- 3 šoljice mlijeka
- 1/2 štapić vanilije (prepolovljene uzduž)
- 2 čili papričice (rasječene i bez sjemenki)
- 1 manji štapić cimeta
- 70g kvalitetne tamne čokolade
- smeđi šećer
Priprema:
- Na laganoj vatri kratko prokuhajte mlijeko sa štapićem od vanilije, cimetom i čilijem.
- Naknadno dodajte naribanu čokoladu i miješajte dok se potpuno ne otopi u mlijeku, te uklonite s vatre i ostavite 15 minuta da odstoji i upije aromu začina.
- Izvadite potom sve začine i servirajte (napitak se naknadno može dodatno zagrijavati).
KUHANO VINO
Sastojci:
- 1l crnog ili bijelog vina
- Anis
- Klinčić
- Cimet
- Narandža
- Limun
- Šećer
Priprema:
- Izaberite bocu bijelog ili crnog vina za kuhanje (neka bude bar srednje kvalitete), ulijte ga u lončić te dodajte 2-3 zvjezdasta anisa, 3-4 klinčića, štapić cimeta, narezanu narandžu i limun iz organskog uzgoja.
- Zašećerite s 3-4 kašike bijelog šećera te pojačajte čašicom rakije. Lagano zagrijavajte dok se šećer ne rastopi.
- Ugasite vatru neposredno pred vrenje. Ostavite da se sastojci još malo ujedine, a prije posluživanja procijedite.
ČOKOLADNO VINO
Sastojci (za 2 čaše):
- 1 i ½ oljice mlijeka (2% masnoęe)
- 1 šoljica crnog vina (npr. Cabernet Sauvignon)
- 1/3 šoljice mljevene tamne čokolade
- Šlag za dekoraciju
Priprema:
- U tavu s dugom ručkom, stavite mlijeko i čokoladu te lagano zagrijavajte. Kontinuirano miješajte dok se čokolada skroz ne otopi.
- Cilj je dobiti gustu i kremastu smjesu. Zatim ulijte crno vino u tavu i ostavite da se smjesa skroz zagrije. Potom prelijte čokoladno vino u čašu i uživajte.