Obogatite svoju trpezu i probajte nešto novo i neobično. Preporučujemo slatki krompir – batat. To je tropska biljka i iako se zove slatki krompir, razlikuje se od običnog krompira. Sadrži dosta skroba, a vrlo malo masti. Zadovoljava veliki dio potreba u ishrani čovjeka jer ima mnoštvo ugljenih hidrata, vitamina i minerala, a mi vam donosimo tri ideje kako da napravite ukusna jela s batatom
Uštipci od slatkog krompira
Sastojci:
- 400g brašna,
- 20 g svježeg kvasca
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice šećera
- 200 g pire krompira
- 300 ml vode
Priprema:
- U mlaku vodu stavite kvasac, 1/2 kašičice šećera i brašna, te ostavite da nadođe.
- U posudu stavite brašno, batat pire krompir, vodu i nadošli kvasac.
- Sve sastojke dobro promiješajte, pokrijte posudu krpom i ostavite da naraste. Kada se tijesto udvostruči ponovo ga promiješajte.
- Kašikom, koju ste predhodno umočili u vodu vadite tijesto i pržite u zagrijanom ulju.
- Polovicu količine izdubljene sredine krompira potisnite gnječilicom za pire. Dodajte začine po želji. Ubacite i pripremljeno meso pa dobro promiješajte. Smjesom bogato punite krumpire. Punjene krumpire stavite u rernu te zapecite na 180 stepeni 10-15 minuta.
- Servirajte toplo, ukrašeno vrhnjem, nasjeckanim mladim lukom ili nečim drugim po vašoj želji.
Pomfrit od batataž
Sastojci:
- 6 komada Slatkog krompira/batata
- 1 kašičica morske soli
- 1 kašičica bijelog luka u prahu
- 1 kašičica crvene paprike
- 1 kašika peršuna
- 3 kašike maslinovog ulja
- malo bibera
Priprema:
- Zagrijte rernu na 200 stepeni i pripremite sve sastojke.
- Ogulite slatki krompir/batat i izrežite ga uzduž kao i za klasični pomfrit.
- Stavite u zdjelu maslinovo ulje sa svim ostalim sastojcima, pa dodajte izrezani slatki krompir i dobro promiješajte. Istreste u tepsiju i pecite u rerni 20 minuta ili dok krompir ne omekša.
- Servirajte vruće uz željeni sos ili kao prilog nekom glavnom jelu.
Punjeni slatki krompir
Sastojci:
- 7 većih krompira – batata
- 400 g mljevenog mesa
- 2 čehna bijelog luka
- 2 glavice crvenog luka
- 1 veća tikvica
- 8 kašičica kiselog vrhnja
- 1 dcl maslinovog ulja
- so, biber i drugi začini
Priprema:
- Krompire operite, posušite pa koru premažite maslinovim uljem i utrljajte u nju malo soli. Stavite ih u lim i prekrijte folijom te pecite sat i po, u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni.
- Za to vrijeme nasjeckajte luk i tikvicu, propržite na maslinovom ulju, pa dodajte meso i sitno isjeckani bijeli luk. Promiješajte i poklopite, te pustite da se kuha 45 minuta na laganoj vatri, povremeno miješajući. Posolite i pobiberite, te po želji dodajte mediteranskih začina (bosiljak, origano, peršun.)
- Kada je krompir gotov, tanko mu odrežite “poklopac” po dužini. Izdubite sredinu krompira kašičicom, te dodajte fil. Dekorirajte po želji.