Tri ideje kako da napravite ukusna jela sa slatkim krompirom

Piše: Redakcija

Obogatite svoju trpezu i probajte nešto novo i neobično. Preporučujemo slatki krompir – batat. To je tropska biljka i iako se zove slatki krompir, razlikuje se od običnog krompira. Sadrži dosta skroba, a vrlo malo masti. Zadovoljava veliki dio potreba u ishrani čovjeka jer ima mnoštvo ugljenih hidrata, vitamina i minerala, a mi vam donosimo tri ideje kako da napravite ukusna jela s batatom

Uštipci od slatkog krompira

Sastojci:

  • 400g brašna,
  • 20 g svježeg kvasca
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice šećera
  • 200 g pire krompira
  • 300 ml vode

Priprema:

  1. U mlaku vodu stavite kvasac, 1/2 kašičice šećera i brašna, te ostavite da nadođe.
  2. U posudu stavite brašno, batat pire krompir, vodu i nadošli kvasac.
  3. Sve sastojke dobro promiješajte, pokrijte posudu krpom i ostavite da naraste. Kada se tijesto udvostruči ponovo ga promiješajte.
  4. Kašikom, koju ste predhodno umočili u vodu vadite tijesto i pržite u zagrijanom ulju.
  5. Polovicu količine izdubljene sredine krompira potisnite gnječilicom za pire. Dodajte začine po želji. Ubacite i pripremljeno meso pa dobro promiješajte. Smjesom bogato punite krumpire. Punjene krumpire stavite u rernu te zapecite na 180 stepeni 10-15 minuta.
  6. Servirajte toplo, ukrašeno vrhnjem, nasjeckanim mladim lukom ili nečim drugim po vašoj želji.

 

Pomfrit od batataž

Sastojci:

  • 6 komada Slatkog krompira/batata
  • 1 kašičica morske soli
  • 1 kašičica bijelog luka u prahu
  • 1 kašičica crvene paprike
  • 1 kašika peršuna
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • malo bibera

Priprema:

  1. Zagrijte rernu na 200 stepeni i pripremite sve sastojke.
  2. Ogulite slatki krompir/batat i izrežite ga uzduž kao i za klasični pomfrit.
  3. Stavite u zdjelu maslinovo ulje sa svim ostalim sastojcima, pa dodajte izrezani slatki krompir i dobro promiješajte. Istreste u tepsiju i pecite u rerni 20 minuta ili dok krompir ne omekša.
  4. Servirajte vruće uz željeni sos ili kao prilog nekom glavnom jelu.

 

Punjeni slatki krompir

Sastojci:

  • 7 većih krompira – batata
  • 400 g mljevenog mesa
  • 2 čehna bijelog luka
  • 2 glavice crvenog luka
  • 1 veća tikvica
  • 8 kašičica kiselog vrhnja
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • so, biber i drugi začini

Priprema:

  1. Krompire operite, posušite pa koru premažite maslinovim uljem i utrljajte u nju malo soli. Stavite ih u lim i prekrijte folijom te pecite sat i po, u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni.
  2. Za to vrijeme nasjeckajte luk i tikvicu, propržite na maslinovom ulju, pa dodajte meso i sitno isjeckani bijeli luk. Promiješajte i poklopite, te pustite da se kuha 45 minuta na laganoj vatri, povremeno miješajući. Posolite i pobiberite, te po želji dodajte mediteranskih začina (bosiljak, origano, peršun.)
  3. Kada je krompir gotov, tanko mu odrežite “poklopac” po dužini. Izdubite sredinu krompira kašičicom, te dodajte fil. Dekorirajte po želji.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti