Recepti: Mislite na zdravlje, birajte ribu

Piše: Redakcija

Ribu mnogi svrstavaju u specijalitet, a s obzirom na to da malo više košta i drugačije se priprema, ne treba da vas obeshrabri da ju uvrstite u jelovnik. Nutricionisti preporučuju da ribu jedemo najmanje dva puta sedmično, jer svojim nutritivnim sastavom ona zadovoljava potrebe svih uzrasta. Promijenite navike i naučite da za kratko vrijeme pripremite zdrav obrok za svoje ukućane i sebe

Losos s medom

Sastojci:

  • 4 fileta lososa
  • so
  • biber
  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike meda
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • korica limuna

Za umak:

  • 3 kašike putera
  • 2 nasjeckana čehna bijelog luka
  • 1 kašika meda
  • sok od 1 limuna
  • so
  • biber

Priprema:

  1. Zagrijte rernu na 200 stepeni.
  2. U tavi rastopite puter na srednje jakoj vatri. Dodajte bijeli luk, med i sok od limuna. Kratko kuhajte, posolite i pobiberite, te dobro promiješajte.
  3. Losos začinite solju i biberom. Svaki file lososa pospite s kašikom brašna i prelijte s kašikom meda. Zagrijte ulje u tavi, losos pecite na srednje jakoj vatri oko 2 minute sa svake strane. Stavite u rernu i pecite još 10 minuta. Poslužite s umakom od limuna.

 

Pohovani oslić

Sastojci:

  • 500 g fileta oslića
  • 2 kašike vegete
  • kašičica bibera
  • 3 čehne bijelog luka
  • 100 g brašna
  • 100 g kukuruznog brašna
  • 1 limun
  • 100 dcl ulja

Priprema:

  1. Filete očistite, izrežite na komade, operite i prosušite. Bijeli luk očistite, sitno nasjeckajte i pomiješajte s vegetom i biberom, pa tu smjesu rukama utapkajte u riblje meso.
  2. U mješavinu dvije vrste brašna uvaljajte ribu, a zatim je pržite na vrelom ulju po dvije minute sa svake strane.

 

Pečeni šaran

Sastojci:

  • šaran, minimalno 1 kg, očišćen
  • so i biber
  • 3 kašike brašna
  • 2 kašike ulja
  • 1 limun isječen na kolutiće
  • pola čaše bijelog vina
  • 2 kašike na listiće narezanih oguljenih badema

Priprema:

  1. Rernu zagrijte na 180 stepeni. Posudu za pečenje lagano nauljite. Šarana iznutra i izvana poslite i pobiberite, pa ga s obje strane uvaljajte u brašno.
  2. Stavite ga u posudu za pečenje i pecite oko 30 minuta. Za to vrijeme u tavi zagrijte ulje pa na njemu propržite limun.
  3. Iz posude za pečenje pažljivo izvadite šarana, pa polijte bijelim vinom i pecite još 30 minuta.
  4. Počne li šaran prebrzo tamniti, pokrijte ga aluminijskom folijom. Prije posluživanja pospite ga limunom i na listiće nasjeckanim oguljenim bademima koje se nekoliko minuta na suho popržili u tavi.

Savjet plus

KAKO OČISTITI RIBU

  1. Ribe oprati pod vodom. Rasporite ribu nožem krenuvši od malenog otvora kod repa, pa prema glavi. Zatim izvadite iznutrice, ukoliko je potrebno prerežite i nožem. Podignite škržne poklopce pa izvucite škrge.
  2. Svaku ribu isperite pod mlazom vode i ostavite da se procijede. Posušite ih kuhinjskim ubrusom.
  3. Ukoliko želite, ribi možete odsjeći i glavu kako ju naknadno ne biste morali odstranjivati.
  4. Sa svake strane napravite rez cijelom dužinom ribe. Nož zabodite tik do kosti, ne previše da ne biste presjekli i kost, pa nježno povucite do repa.
  5. Ako riba ima ljuske po tijelu, onda ih nakon pranja trebate skinuti nožem, kratkim i tupim pokretima od repa ka glavi.

Pročitajte još