304
Ribu mnogi svrstavaju u specijalitet, a s obzirom na to da malo više košta i drugačije se priprema, ne treba da vas obeshrabri da ju uvrstite u jelovnik. Nutricionisti preporučuju da ribu jedemo najmanje dva puta sedmično, jer svojim nutritivnim sastavom ona zadovoljava potrebe svih uzrasta. Promijenite navike i naučite da za kratko vrijeme pripremite zdrav obrok za svoje ukućane i sebe
Losos s medom
Sastojci:
- 4 fileta lososa
- so
- biber
- 4 kašike brašna
- 4 kašike meda
- 2 kašike maslinovog ulja
- korica limuna
Za umak:
- 3 kašike putera
- 2 nasjeckana čehna bijelog luka
- 1 kašika meda
- sok od 1 limuna
- so
- biber
Priprema:
- Zagrijte rernu na 200 stepeni.
- U tavi rastopite puter na srednje jakoj vatri. Dodajte bijeli luk, med i sok od limuna. Kratko kuhajte, posolite i pobiberite, te dobro promiješajte.
- Losos začinite solju i biberom. Svaki file lososa pospite s kašikom brašna i prelijte s kašikom meda. Zagrijte ulje u tavi, losos pecite na srednje jakoj vatri oko 2 minute sa svake strane. Stavite u rernu i pecite još 10 minuta. Poslužite s umakom od limuna.
Pohovani oslić
Sastojci:
- 500 g fileta oslića
- 2 kašike vegete
- kašičica bibera
- 3 čehne bijelog luka
- 100 g brašna
- 100 g kukuruznog brašna
- 1 limun
- 100 dcl ulja
Priprema:
- Filete očistite, izrežite na komade, operite i prosušite. Bijeli luk očistite, sitno nasjeckajte i pomiješajte s vegetom i biberom, pa tu smjesu rukama utapkajte u riblje meso.
- U mješavinu dvije vrste brašna uvaljajte ribu, a zatim je pržite na vrelom ulju po dvije minute sa svake strane.
Pečeni šaran
Sastojci:
- šaran, minimalno 1 kg, očišćen
- so i biber
- 3 kašike brašna
- 2 kašike ulja
- 1 limun isječen na kolutiće
- pola čaše bijelog vina
- 2 kašike na listiće narezanih oguljenih badema
Priprema:
- Rernu zagrijte na 180 stepeni. Posudu za pečenje lagano nauljite. Šarana iznutra i izvana poslite i pobiberite, pa ga s obje strane uvaljajte u brašno.
- Stavite ga u posudu za pečenje i pecite oko 30 minuta. Za to vrijeme u tavi zagrijte ulje pa na njemu propržite limun.
- Iz posude za pečenje pažljivo izvadite šarana, pa polijte bijelim vinom i pecite još 30 minuta.
- Počne li šaran prebrzo tamniti, pokrijte ga aluminijskom folijom. Prije posluživanja pospite ga limunom i na listiće nasjeckanim oguljenim bademima koje se nekoliko minuta na suho popržili u tavi.
Savjet plus
KAKO OČISTITI RIBU
- Ribe oprati pod vodom. Rasporite ribu nožem krenuvši od malenog otvora kod repa, pa prema glavi. Zatim izvadite iznutrice, ukoliko je potrebno prerežite i nožem. Podignite škržne poklopce pa izvucite škrge.
- Svaku ribu isperite pod mlazom vode i ostavite da se procijede. Posušite ih kuhinjskim ubrusom.
- Ukoliko želite, ribi možete odsjeći i glavu kako ju naknadno ne biste morali odstranjivati.
- Sa svake strane napravite rez cijelom dužinom ribe. Nož zabodite tik do kosti, ne previše da ne biste presjekli i kost, pa nježno povucite do repa.
- Ako riba ima ljuske po tijelu, onda ih nakon pranja trebate skinuti nožem, kratkim i tupim pokretima od repa ka glavi.