Italijanska kuhinja jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih nacionalnih kuhinja na svijetu, kuhinja koja je na mapi svjetskog kulinarstva zlatnim slovima ispisala imena najvoljenijih svjetskih jela – pizze i paste. Donosimo vam tri originalna recepta za italijanska jela, pa neka i vaš dom miriše na Italiju
KANELONI
Sastojci:
Tijesto:
- 100 g brašna
- 3 jajeta
- so
Fil:
- maslinovo ulje
- 200 g miješanog mljevenog mesa
- 250 g špinata
- origano
- peršun
- 3 jajeta
- 2 kašike prezle
- so
- pelat paradajz
- malo putera
- malo narendanog sira
Priprema:
- Od brašna, jaja, soli i otprilike 1/8 l vode izmiješajte tijesto kao za palačinke.
- Ostavite ga da miruje dva sata, a zatim na vrelom ulju u tavi ispecite tanke palačinke.
- Mljeveno meso, isjeckani špinat i začine propržite na ulju, ostavite da se malo ohlade, a zatim izmiješajte s jajima, prezlom i pelat paradajzom.
- Kad se malo ohladi, premažite palačinke, uvijte ih i složite u podmazanu vatrostalnu posudu, prekrijte puterom i pospite narendanim sirom.
- Pecite ih u rerni na 200 stepeni, otprilike 15 minuta.
NAPULJSKA PIZZA SA SARDINAMA
Sastojci za tijesto:
- 250 g brašna
- 20 g kvasca
- malo mlijeka
- kašičica šećera
- malo soli
- 30 ml ulja
Fil:
- 3 kašike ulja
- 300 g paradajza
- 100 g mocarele
- 2 fileta inćuna ili sardine
- so, biber, bosiljak, majčina dušica
Priprema:
- Brašno stavite u posudu i u sredini napravite rupu. Zdrobljeni kvasac umijesite s malo mlakog mlijeka, šećera i brašna i ostavite 30 minuta da se diže.
- Zatim ga s brašnom i ostalim sastojcima umijesite u glatko tijesto i pustite da se ponovo digne. Stavite tijesto u nauljeni pleh, pa ga nauljenim rukama raširite, stavite na njega fil.
- Tijesto prekrijte kolutovima paradajza, začinite, a odozgo rasporedite kriške sira i inćune ili sardine. Prelijte uljem. Pecite 22 minuta na 200 stepeni.
MINESTRONE
Sastojci:
- 300 g krompira
- 300 g mrkve
- 300 g korijena celera
- 300 g tikvica
- glavica crnog luka
- 250 ml bijelog vina
- 100 g graška
- 200 ml maslinovog ulja
- povrtna kocka za supu
- kašičica origana
- 8 listova svježeg bosiljka
- kašičica mljevene ljute paprike
- 2 čehna bijelog luka
- 4 kašike parmezana
- so
Priprema:
- Crni luk i bosiljak sitno isjeckajte. Mrkvu, krompir, celer i tikvicu operite, očistite i isijecite na kocke.
- Sve kratko dinstajte na maslinovom ulju. Dodajte vino, grašak, litar supe, origano, bosiljak, posolite i krčkajte na laganoj vatri nekoliko minuta.
- U tavi, na maslinovom ulju, izdinstajte bijeli luk i dodajte mljevenu papriku, zatim sipajte u čorbicu. Čorbu pospite parmezanom.