Kad kuhinja miriše na Italiju: Tri originalna recepta za italijanska jela

Piše: Redakcija

Italijanska kuhinja jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih nacionalnih kuhinja na svijetu, kuhinja koja je na mapi svjetskog kulinarstva zlatnim slovima ispisala imena najvoljenijih svjetskih jela – pizze i paste. Donosimo vam tri originalna recepta za italijanska jela, pa neka i vaš dom miriše na Italiju

KANELONI

Sastojci:

Tijesto:

  • 100 g brašna
  • 3 jajeta
  • so

Fil:

  • maslinovo ulje
  • 200 g miješanog mljevenog mesa
  • 250 g špinata
  • origano
  • peršun
  • 3 jajeta
  • 2 kašike prezle
  • so
  • pelat paradajz
  • malo putera
  • malo narendanog sira

Priprema:

  1. Od brašna, jaja, soli i otprilike 1/8 l vode izmiješajte tijesto kao za palačinke.
  2. Ostavite ga da miruje dva sata, a zatim na vrelom ulju u tavi ispecite tanke palačinke.
  3. Mljeveno meso, isjeckani špinat i začine propržite na ulju, ostavite da se malo ohlade, a zatim izmiješajte s jajima, prezlom i pelat paradajzom.
  4. Kad se malo ohladi, premažite palačinke, uvijte ih i složite u podmazanu vatrostalnu posudu, prekrijte puterom i pospite narendanim sirom.
  5. Pecite ih u rerni na 200 stepeni, otprilike 15 minuta.

 

NAPULJSKA PIZZA SA SARDINAMA

Sastojci za tijesto:

  • 250 g brašna
  • 20 g kvasca
  • malo mlijeka
  • kašičica šećera
  • malo soli
  • 30 ml ulja

Fil:

  • 3 kašike ulja
  • 300 g paradajza
  • 100 g mocarele
  • 2 fileta inćuna ili sardine
  • so, biber, bosiljak, majčina dušica

Priprema:

  1. Brašno stavite u posudu i u sredini napravite rupu. Zdrobljeni kvasac umijesite s malo mlakog mlijeka, šećera i brašna i ostavite 30 minuta da se diže.
  2. Zatim ga s brašnom i ostalim sastojcima umijesite u glatko tijesto i pustite da se ponovo digne. Stavite tijesto u nauljeni pleh, pa ga nauljenim rukama raširite, stavite na njega fil.
  3. Tijesto prekrijte kolutovima paradajza, začinite, a odozgo rasporedite kriške sira i inćune ili sardine. Prelijte uljem. Pecite 22 minuta na 200 stepeni.

 

MINESTRONE

Sastojci:

  • 300 g krompira
  • 300 g mrkve
  • 300 g korijena celera
  • 300 g tikvica
  • glavica crnog luka
  • 250 ml bijelog vina
  • 100 g graška
  • 200 ml maslinovog ulja
  • povrtna kocka za supu
  • kašičica origana
  • 8 listova svježeg bosiljka
  • kašičica mljevene ljute paprike
  • 2 čehna bijelog luka
  • 4 kašike parmezana
  • so

Priprema:

  1. Crni luk i bosiljak sitno isjeckajte. Mrkvu, krompir, celer i tikvicu operite, očistite i isijecite na kocke.
  2. Sve kratko dinstajte na maslinovom ulju. Dodajte vino, grašak, litar supe, origano, bosiljak, posolite i krčkajte na laganoj vatri nekoliko minuta.
  3. U tavi, na maslinovom ulju, izdinstajte bijeli luk i dodajte mljevenu papriku, zatim sipajte u čorbicu. Čorbu pospite parmezanom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti