Svi okusi kestena: Tri ideje za ukusna jela

Piše: Redakcija

Mus s čokoladom i kestenom

Sastojci:

  • 200 g istopljene crne čokolade
  • 250 g zaslađenog kesten pirea
  • 250 g slatke pavlake
  • 2 kašike tamnog ruma
  • 12 do 18 kockica čokolade

Priprema:

  1. Pomiješajte istopljenu čokoladu, kesten pire, pavlaku i rum, pa lagano umutite mikserom nekoliko sekundi da se smjesa sjedini, ali da ne bude pjenasta.
  2. Sipajte u šest čaša, te ukrasite po želji čokoladnim mrvicama ili kockicama čokolade.

 

Krem supa od kestena i vrganja

Sastojci:

  • 200 g kestena
  • 50 g sušenih vrganja
  • 150 g krompira
  • 2 dl kisele pavlake
  • 2 žumanca
  • 1 vezica peršuna
  • 1 vezica lista celera
  • 1 lovorov list
  • 1 kašika suhih začina
  • so i biber po ukusu

 

Priprema:

 

  1. Kesten skuhajte i očistite od ljuske. Krompir oljuštite i isijecite na kocke. Stavite s kestenom i celerovim listom u veću šerpu, prelijte vodom i kuhajte dok ne provrije.
  2. Dodajte peršunov, celerov i lovorov list. Kuhajte dok ne provrije, pa dodajte suhe začine, smanjite temperaturu i kuhajte oko 15 minuta.
  3. Sušene vrganje potopite u malo vode, nakon toga ih ocijedite te pržite dva, tri minuta, a potom sipajte u supu. Posolite, pobiberite i začinite pavlakom. Služite vruće.,

 

Brownies s kestenom

Sastojci:

  • 200 g putera
  • 150 g šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 3 jajeta
  • 150 g tamne čokolade
  • 220 g kesten-pirea
  • 3 kašike mlijeka
  • 1 kašika arome ruma
  • 125 g glatkog brašna
  • šećer u prahu

Priprema:

  1. Rernu zagrijte na 180 °C. Manji pleh (oko 28x19cm) obložite papirom za pečenje i podmažite s nekoliko kapi ulja. Čokoladu otopite nad parom i prohladite.
  2. Puter pjenasto umutite mikserom, zatim dodajte so i šećer, te mutite dok se šećer ne otopi (nekoliko minuta na najjačoj brzini). Dodajte jaja i dalje mutite dok masa ne postane svijetla.
  3. Dodajte otopljenu čokoladu, kesten, mlijeko i rum i sve miješajte nekoliko minuta. Na kraju dodajte brašno i miješajte lagano da se sve poveže. Pecite u zagrijanoj rerni oko 25 minuta.
  4. Ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Ohlađen kolač pospite šećerom u prahu i sijecite na manje kocke.

 

POMOĆ U KUHINJI: KAKO ZAMRZNUTI NAMIRNICE

Ohladite hranu

Prije nego što je zamrznete hranu ohladite. Ako je zamrznete dok je još vruća, samo ćete povećati temperaturu u zamrzivaču i uzrokovati da se druge namirnice počnu odmrzavati.

Nikada ne zamrzavajte nešto što ste već odmrznuli

Čak i ako ste zamrznuli sirovu hranu koju ste naknadno skuhali, nemojte je ponovo zamrzavati nakon što ste je već jednom odmrznuli.

Pun zamrzivač je ekonomičniji

Ekonomičnije je ako vam je zamrzivač pun jer na taj način hladni zrak slabije cirkulira te je potrebno manje energije.

Koristite foliju

Provjerite jeste li ispravno zamotali namirnice ili ih spremili u zatvorene posude. Inače bi vam se hrana mogla previše smrznuti.

Pažljivo s porcijama

Zamrznite hranu u realnim količinama. Ne trebate zamrznuti gulaš kojim ćete nahraniti osam osoba, a vama je potrebna količina za troje.

Zadržite svježinu namirnica

Nemojte zamrzavati staru hranu samo zato što je ne želite baciti. Zamrzavanje ne poboljšava kvalitetu namirnica zato obavezno zamrzavajte svježe namirnice kojima nije istekao rok trajanja.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti