Torte za hladnu jesen

Piše: Redakcija

Živa na termometru se spustila i pokazuje minus, zato razbijte hladnu jesen šećerom. Pripremili smo fantastične recepte za torte s čokoladom, lješnjakom, borovnicama, kupinama, i nezaobilaznim kestenom

Sirova torta s borovnicama i kupinama

Sastojci:

za podlogu:

20 hurmi

110 g mljevenih badema

za kremu:

200 g indijskih oraščića

4 kašike kokosovog ulja

4 kašike javorovog sirupa ili meda

60 g borovnica i kupina

sok jednog limuna

korica jednog limuna

dcl. kokosovog mlijeka

 

Priprema:

Indijske oraščiće za kremu namočite u vodi preko noći ili u vrućoj vodi barem četiri sata. Hurme također namočite u toploj vodi otprilike 10 minuta. Zatim ih iscijedite. Hurmama dodajte mljevene bademe i sve zajedno izblendajte ili usitnite štapnim mikserom. Pripremite kalup od 18 cm, dno mu obložite masnim papirom za pečenje kako biste tortu kasnije lakše prenijeli na željeni tanjirili postolje. Podlogu od hurmi rasporedite na dno kalupa. Kremu pripremite tako da iscijedite indijske orahe iz vode, stavite ih u blender, dodajte im druge sastojke i sve skupa izblendajte dok smjesa ne postane kremasta. Kremu prelijte preko podloge. Kalup obložite s nekom folijom. Stavite da se hladi u zamrzivaču na nekoliko sati. Ukrasite s borovnicama po vrhu, te kasnije tortu možete držati i u frižideru. Ukoliko ćete je stalno držati u zamrzivaču, dobro je izvaditi je na sobnu temperaturu 10-15 minuta prije serviranja.


vrijeme pripreme: 15 minuta

vrijeme pečenja: 50 minuta

broj obroka: 6 osoba

 Pita od jabuka s tijestom od borovnica

Sastojci:

Za pitu:

300 g brašna

160 g putera

100 g šećera

prašak za pecivo

vanilin šećer

korice jednog limuna

borovnice

za punjenje:

kg jabuka

½ kg borovnica

limunov sok

cimet

orasi

šećer

​Priprema:

Borovnice dobro izblendajte, ukoliko je smjesa pregusta dadajte malo vode. Nakon što ih izblendate, borovnice procijedite, te sa sokom zamijesite glatko tijesto. Kada ste dobili glatku masu podijelite je na dva dijela. Prvi dio razvaljajte i stavite na dno pleha koji ste predhodno namastili i posuli brašnom. Drugi dio tijesta stavite u zamrzivač. Jabuke naribajte i iscijedite sok. Dodajte malo limunovog soka, te cimeta po želji. Nasjeckanih oraha također po želji. U jabuke dodajte šećer. Smjesu rasporediti na koru, na nju naribajte tijesto iz zamrzivača, ili ukoliko imate više vremena možete ga isjeći na trakice i posložiti kao na slici. Pecite na 200°C dok ne dobije hrskavu koricu. Ukoliko ne volite previše tvrdu pitu možete je i zaliti s nekoliko kašika agde koju ćete pripremiti tako što ćete u šerpi ukuhati šećer s limunom.


vrijeme pripreme: 20 minuta

kuhanje: 20 minuta

broj obroka: 8 osoba

Torta od palačinki s čokoladom i lješnjacima

Sastojci:

250 g brašna

2 jaja

50 g šećera

250 ml mlijeka

vrećica vanilin šećera

prstohvat soli

100 g čokolade

50 g putera

80 g lješnjaka

 

Priprema:

U zdjeli izmiksajte jaja, dodajte im šećer, mlijeko, vanilin šećer, prstohvat soli, brašno, te izmiješajte dok ne postane homogena smjesa. Poklopite smjesu i stavite je da odstoji sat vremena u frižideru. Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Stavite papir za pečenje na lim i rasporedite lješnjake. Pecite ih 15 minuta, izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade. Izvadite smjesu za palačinke iz frižidera. Zagrijte tavu i premažite je s malo ulja. Malu količinu smjese rasporedite po tavi. Pečene palačinke složite jednu na drugu. U zdjelu stavite puter i čokoladu, te zdjelu stavite na šerpu s kipućom vodom uz konstantno miješanje.Rastopljenu čokoladu ohladite. Na svaku palačinku stavite malo čokolade, lijepo je rasporedite pa stavite drugu i tako sve dok vam ne nestane sastojaka. Tortu od palačinaka pospite s čokoladom te na vrh stavite isjeckane pečene lješnjake.


priprema: 10 minuta

kuhanje: 20 minuta

Broj obroka: 6 osoba

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti