Vrijeme je za zimnicu: Donosimo vam sve što trebate znati o njenoj pripremi i mini vodič o namirnicama koje koristiti

Piše: Redakcija

Povratak na gastro scenu u velikom stilu zimnica duguje prije svega ljubiteljima dobre, zdrave i kvalitetne hrane, koji su, uprkos dostupnosti namirnica tokom cijele godine, prigrlili običaj naših baka, da im i tokom zimskih mjeseci produže vijek samo u drugom obliku

 

Vrijeme je kada se uveliko pripremaju sva ona ukusna čuda zimnice, a mi vam danas donosimo nekoliko savjeta kao i koje to voće i povrće obavezno treba da iskoristite za zimnicu. Svaka domaćica ima svoje male trikove kad je u pitanju priprema zimnice koje je uglavnom naučila od svojih baka i majki. Iako se većina upravo tih savjeta pridržava i vjerno prati, sigurni smo da vam neće biti na odmet ni ovi koje smo mi za vas pronašli

 

MINI VODIČ:

Namirnice koje morate iskoristiti

Zeleni cherry paradajz. Ako uzgajate cherry paradajz onda obavezno prije nego sazrije i pocrveni naberite nekoliko teglica zelenog za zimnicu. Ovaj paradajz je zbog hrskave teksture savršen za kiseljenje, a u teglice možete staviti i nekoliko ljutih papričica.

Rotkvice. Ovo hrskavo povrće je naprosto savršeno za kiseljenje, a možete ga pripremiti za tren oka. Savršeno se slaže kao začin uz hamburger ili sendvič.

Kukuruz. Slatki ukus kukuruza savršeno se slaže sa kiselošću sirćeta i zato ga obavezno pokušajte ukiseliti. Prije kiseljenja klipove kukuruza skuhajte i skinite zrna sa klipova. Za savršeno izbalansiran ukus, vašem rastvoru za kiseljenje kukuruza dodajte i nekoliko čili papričica.

Mahune. Možete ih kiseliti u otopini koju obično koristite za kiseljenje krastavaca. Bijeli luk i mirođija će se sa grahom savršeno slagati.

 

 Šta trebate znati o pripremi zimnice?

BIRAJTE ZRELE PLODOVE: Možda je najvažnija to da za zimnicu birate zrele i zdrave plodove koji nisu ni na koji način oštećeni.

ČISTOĆA JE VAŽNA: Drugo pravilo kojeg se jako bitno držati odnosi se na čistoću, kako samih namirnica tako i pribora koji se koristi u pripremi i skladištenju. Sterilizirani pribor osigurat će vam dugotrajnost i kvalitetu pripremljene zimnice.

PAZITE NA KONZERVIRANJE:Ako želite uvijek i u svakom trenutku biti sigurni da znate što konzumirate, koristite prirodne konzervanse, među kojima je odličan izbor bosiljak. Bosiljak služi kao konzervans jer sadrži linalol, cineol i druge antiseptičke sastojke koji uništavaju štetne bakterije u hrani i sprečavaju njihov rast.

TEGLE DOBRO OPERITE: Tegle operite i dobro osušite u rerni. Neka budu vruće ako se u njih stavlja vruća smjesa. Najbolje ih je držati na 70 stepeni oko pola sata, tako ćete biti sigurni da su potpuno sterilizirane. Koristite li gumene čepove, kod konzerviranja napravite vakuum.

POHRANA NA SUHO MJESTO: Napunjene tegle pohranite na suho i tamno mjesto, a idealno bi bilo da je temperatura prostora u kojem ih čuvate stalno 10°C. Prije nego što se bacite u akciju, dobro je znati da se sve voće i povrće ne priprema na isti način, nego ima neke svoje zakonitosti kojih se valja držati. Tako, naprimjer, mrkvu, celer, cveklu i ostalo slično povrće za zimnicu režite na kockice, kriške ili štapiće jednake veličine kako bi se ravnomjerno ukiselilo.

DODAVANJE OCTA: Kada dodajete ocat, pazite da prekriva povrće barem dva centimetra, odnosno da povrće ne izviruje.

 

Makedonski ajvar prema receptu Zorana Krstevskog

Sastojci: 50 kg roge paprike, 10 kg patlidžana, 5 l ulja, so po želji

Priprema:

Cijele paprike i patlidžane najbolje je ispeći na roštilju, a možete i u rerni ugrijanoj na 220º C, nekih 20 minuta. Odmah nakon pečenja povrće stavite u plastične vrećice na nekoliko minuta kako bi ga para omekšala. Očistite ih od kore i sjemenki, pa prebacite u mrežastu vrećicu koju ćete zakačiti negdje na visoko kako bi se povrće ocijedilo od viška tekućine preko noći. Potom paprike i patlidžan usitnite u ručnom aparatu za mljevenje mesa te sve prebacite u veliki lonac i kuhajte oko dva sata uz neprestano miješanje. Nakon tog vremena postupno dolijevajte po pola litre ulja dok ga smjesa paprike i patlidžana ne popije. Ukuhanu smjesu na kraju dobro izmiješajte kuhačom dok ne postane kremasta. Potom ajvar nalijte u tregle koje ste sterilizirali u rerni. Na vrhu tegle ajvara dolijte malo ulja i stavite poklopac. Tegle ogrnite dekom da se postupno hlade 24 sata pa ih pohranite na hladno i tamno mjesto.

Ajvar prema receptu Jamiea Olivera

Sastojci:

3 kg paprika; 1 kg patlidžana, glavica crvenog luka; glavica bijelog luka, vezica peršuna; so i biber

Priprema:

Ugrejte rernu na 230 stepeni Celzijusa. U veliki pleh stavite cijele paprike i patlidžan sa neoguljenom glavicom luka. Pecite 30 do 40 minuta, ili dok kora skroz ne pocrni. Stavite paprike i patlidžan u zdjelu i pokrijte celofanom. Ostavite 20 minuta. Kada se ohlade, ogulite ih i iseckajte na dasci. Istisnite bijeli luk i dodajte paprikama i patlidžanu. Dodajte peršun i sve zajedno iseckajte. Začinite solju i bibreom i iscjedite jedan limun. Pomješajte sve i stavite u teglu.

Zeleni ajvar od paradajza

Sastojci:

2 kg zelenog paradajza; veći hren; 1 dl senfa; 3 supene kašike 9% alkoholnog sirćeta; 1/2 dl maslinovog ulja; sveža crvena ljuta paprika; kašikica soli i 1/2 kašikice mljevenog bibera

Priprema:

Paradajz i papriku sameljite ili na mašini za meso ili u blenderu, a hren sitno naribajte. Paradajz iscjedite od vode koja je iz njega izašla, dodajte mu sve ostale sastojke i dobro promešajte. Probajte da li vam ukus odgovara, i dodajte začine po potrebi ili po želji. Izmješanu salatu stavite u teglice i u svaku sipajte oko pola centimetra ulja, koje služi kao neka vrsta zaštite od kvarenja. Teglu zatvorite celofanom, ili poklopcem.

Cjepkani ajvar

Sastojci:

7 kg paprika roga; 400 ml ulja; 2 kašike šećera; kašika esencije i so

Priprema:

Paprike dobro operite i posušite, a potom ih stavite da se peku u rerni, sve dok ne dobiju tamnu boju. Izvadite ih iz rerne i stavite u kesu na 15 minuta kako biste ih lakše ogulili. Paprike ogulite, očistite od sjemenki i istrgajte rukama. Stavite u šerpu zajedno sa šećerom i esencijom i 200 ml ulja. Pržite konstatno miješajući, pa kada je skoro gotovo dodajte ostatak ulja. Posolite po želji i sipajte u sterilizovane tegle. Ostavite ih pokrivene preko noći da se ohlade.

Turšija

Sastojci:

2 kg šiljatih zelenih paprika; 2 kg zelenog paradajza; 2 kg krastavčića; 2 kg karfiola; 1 kg mrkve;  po želji crni luk, kupus

Tečnost za turšiju :

1 l prokuvane vode; 9 l hladne vode; 300 g soli; 200 g šećera; 2 l 9 % alkoholnog sirćeta; kesica bibera u zrnu; 2 kesice vinobrana; 2 kesice konzervansa

Priprema:

Povrće dobro oprati, mrkvu očistiti i isjeći na 4 dijela po dužini. Papriku i paradajz malo viljuškom probušiti da se bolje ukiseli. Karfiol iskidati na cvetiće, luk oguliti, a kupus očistiti od spoljašnjih listova i isjeće na četvrtinu. Litar vode prokuhati sa šećerom, solju i biberom. U toplu tečnost staviti sirće, konzervans, vinobran i sve to sjediti sa hladnom nekuhanom vodom. Povrće složiti u tegle, preliti tečnošću, zatvoriti i ostaviti na tamnom, hladnom i prozračnom mestu.

Mljeveni paradajz u flaši

Sastojci:

paradajz

salicil

lišće peršuna i celera

paprika babura

ljuta papričica

so

ulje

Priprema:

Prethodno opran i očišćen paradajz sameljite i posolite po ukusu. U mljeveni paradajz dodajte 1 g salicilana 1 kg paradajza i izmješajte. U čistu i suhu bocu sipajte mljeveni paradajz do pola boce. Dodajte list peršuna i celera i 2,3 očišćene paprike babure, ukoliko volite ljuto može i ljuta paprika. Napuniti samljevenim paradajzom bocu do grlića i dodati kašičicu ulja. Dobro zatvoriti i čuvati na tamnom i suhom mjestu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti